Az amerikai kormány módosította a beutazás korlátozására vonatkozó elnöki rendelet kezdeti dátumát

Külföld, 2017.06.15

Az amerikai kormány szerdán módosította az Egyesült Államokba történő beutazások átmeneti korlátozásáról szóló elnöki rendelet érvényességének kezdeti dátumát.

Az elnöki rendeletnek március 15-én kellett volna életbe lépnie 90 napos időtartamra, s ez szerdán járt le. A kormány azonban - elkerülendő a rendelet érvényességének lejárta miatti jogi vitákat és ezzel biztosítva a fellebbezés lehetőségét a szövetségi legfelsőbb bíróságnál -, szerdán este módosította a rendelet életbe léptetésének dátumát.

Donald Trump elnök rendelete nem lépett életbe, mert két szövetségi bíró is felfüggesztette alkotmányossági aggályokra hivatkozva. Mindkét esetben a szövetségi fellebbviteli bíróság is jóváhagyta az alsóbb fokú bíróságok ítéletét. A második fellebbviteli döntés a héten hétfőn született meg. A kormányzat azonnal jelezte: az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet. Ezt azonban nem tehette volna meg, ha a rendelet hatálya szerdán lejárt volna.

Donald Trump már a tavalyi elnökválasztási kampányban is a beutazások szigorítását ígérte, s elnöki beiktatása után nem sokkal nyilvánosságra hozta rendeletét, amelynek értelmében átmeneti időre - addig, amíg kidolgozzák a határellenőrzés új és szigorúbb módszereit - felfüggeszteni szándékozott nyolc, muszlim többségű országból a beutazást, valamint 180 napra felfüggesztette volna a bevándorlási kérelmek elbírálását.

A rendeletet szorgalmazók a terrorizmustól féltették az országot, ellenzői szerint viszont diszkriminálta a muszlim vallásúakat. A rendeletet felháborodás fogadta, az elnök visszavonta, és módosított formában új rendeletet adott ki. Ezt támadták meg, majd két szövetségi bíróság - Hawaiion és Marylandben - felfüggesztette az életbe léptetését.

A Fehér Ház szerdán este közleményt adott ki a rendelet hatályának módosításáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!