Az amerikai kormányzat 12 nagyvárost segít a bűnözés elleni harcban

Külföld, 2017.06.20

Az amerikai kormányzat 12 nagyvárost segít majd az egyre nagyobb méreteket öltő erőszakos bűnözés elleni harcban.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter a marylandi Bethesdában kedden kezdődött kétnapos tanácskozáson jelentette be, hogy a tárca különböző részlegei és ügynökségei összehangoltan támogatnak majd 12 amerikai metropoliszt.

A tárcavezető kifejtette, hogy az ügyészi hivatal, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) és a rendfenntaró erőknek adandó ösztöndíjakkal foglalkozó részleg egyaránt részt vesz majd a programban, amelynek költségeit a szövetségi kormány fedezi.

"Az igazságügyi minisztérium és a Trump-kormányzat számára elsődleges fontosságú a zavarba ejtően megszaporodott erőszakos bűncselekmények visszaszorítása, s azon dolgozunk, hogy - valóra váltva az elnök ígéretét - Amerika ismét biztonságos legyen" - fogalmazott a tanácskozást megnyitó beszédében Sessions. Leszögezte: az általa irányított minisztérium a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményektől szenvedő városokat szándékozik segíteni.

A kiválasztott 12 város között van például az alabamai Birmingham, az indianai Indianapolis, a Tennessee államban lévő Memphis, a New York állambeli Buffalo, az ohiói Cincinnati, a texasi Houston, a missouri Kansas City, vagy a michigani Lansing.

Feltűnően hiányzik viszont a támogatandó városok listájáról Chicago és Baltimore, amelyek pedig a bűnözés által leginkább sújtott amerikai városok közé tartoznak. Egyelőre nem derült fény arra, hogy azért nincsenek-e a támogatandók között, mert nem gondoltak rájuk vagy azért, mert e városok vezetői elhárították a felkínált segítséget. Mind Chicagóban, mind Baltimore-ban egyébként demokrata párti politikus a városvezető.

Sessions a tanácskozáson csak annyit közölt, hogy még az idén további amerikai városokra terjesztik ki a szövetségi támogatást.

Az új támogatási program a gyakorlatban azt jelenti, hogy e városok jelentős pénzt kapnak majd a szövetségi költségvetésből a rendőrség fejlesztésére, a rendőrök hároméves továbbképzésére, anyagi és személyi támogatáshoz jutnak állandó tanácsadói tevékenységhez és gyakoribb és szorosabb lesz az együttműködés az ügyészi hivatalok és a rendfenntartó erők között. A minisztérium ezekben a városokban két munkacsoport létrehozását is támogatja: az egyik, az úgynevezett "bajmegállapító" csoport az erőszakos bűncselekmények elleni stratégiák kidolgozásával foglalkozik majd, a "műveleti" munkacsoportnak pedig főleg a kiképzések és a továbbképzések egyeztetése lesz a feladata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!