Az amerikai külügyminiszter cáfolja, hogy szándékában állt lemondani

Külföld, 2017.10.04

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter cáfolta, hogy valaha is szándékában állt volna lemondani.

Az amerikai diplomácia vezetője váratlanul összehívott sajtótájékoztatón reagált az NBC televízió hírére, amely szerint nézetkülönbségei vannak Donald Trump elnökkel, ezért a lemondását fontolgatta, csupán Mike Pence alelnök hosszas unszolására maradt a posztján.

A tárcavezető élesen bírálta az NBC-t és ismételten megerősítette Donald Trump és politikája iránti elkötelezettségét. "Mindaddig itt leszek, amíg az elnök úgy gondolja, hogy hasznos lehetek céljai megvalósításához" - fogalmazott Tillerson. Hozzátette: "sok a teendőnk és még csak most kezdtünk hozzá a munkához."

A sajtótájékoztatón elmondta azt is: az iráni többhatalmi atomalku ügyében a külügyminisztérium több megoldási lehetőséget is előterjeszt majd az elnöknek a Teheránnal kapcsolatos politikára vonatkozóan.

Az NBC televízió a többi között azt is állította, hogy Tillerson lekicsinylően beszékt Trumpról. A miniszter a sajtótájékoztatón megjegyezte: nem kíván kicsinyes sajtójelentésekkel foglalkozni. Kijelentette, hogy Donald Trumpot hazaszerető és okos embernek tartja, aki számára "Amerika és az amerikaiak érdekei mindenekelőtt valók".

Donald Trump - úton Las Vegasba - Twitter-bejegyzésben ostorozta az NBC televíziót. "Az NBC hírei hamis hírek, még a CNN-nél is tisztességtelenebbek" - írta az elnök.

A Trump és külügyminisztere közötti esetleges nézetkülönbségekről és feszültségről az amerikai sajtóban nyár óta napvilágot láttak hírek. Így például augusztusban, amikor a Fox televízióban Donald Trumpnak a virginiai Charlottesville-ben történt összecsapásokról szóló, első kommentárjairól kérdezték Tillersont, a miniszter azt mondta: "az elnök a saját nevében beszélt".

Az elmúlt napokban pedig az Észak-Koreával szembeni politika megítélésében tűnt úgy, hogy nézetkülönbség alakult ki kettejük között. Trump ugyanis azt írta mikroblogjában, hogy Tillersonnak nem kellene a diplomáciai megoldásokon fáradoznia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!