Az amerikai legfelsőbb bíróság nem akar foglalkozni a transzneműek vécéhasználatának ügyeivel

Külföld, 2017.03.07

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság hétfőn közölte: nem akar foglalkozni a transzneműek vécéhasználatának ügyeivel.

A legfelsőbb bíróságnak - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - márciusban kellett volna tárgyalnia a virginiai Gavin Grimm ügyét, de visszautalta azt alacsonyabb szintre, egy fellebbviteli bírósághoz. A bíróság bejelentette: nem akar azzal foglalkozni, hogy a virginiai transznemű fiú használhatja-e az iskola fiúknak fenntartott mosdóját.

A 17 éves Gavin Grimm lánynak született, de iskolásként már fiúként azonosította magát, és az oktatási intézményben - Barack Obama előző elnök rendeletének megfelelően - lehetővé is tették neki, hogy transzneműként a fiúk toalettjét használhassa. Több szülő tiltakozása nyomán azonban az iskola vezetősége közölte vele, hogy csakis az "uniszex" mosdót használhatja. Grimm pert indított, a legfelsőbb bíróságig ment, arra hivatkozva, hogy ezzel lényegében kirekesztik őt fiú osztálytársai közül, s az uniszex mosdó használata kompromisszum, ő pedig nem kompromisszumos megoldást akar, hanem a jogait. "Én nem uniszex vagyok, hanem fiú" - szögezte le. Álláspontját támogatta a többi között a baloldali Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és más civilszervezetek.

A legfelsőbb bíróság döntése azt követően született, hogy már a mostani, Trump-kormány februárban semmisnek mondta ki Obama kormányának korábbi szövetségi irányelvét, a transzneműek jogairól. Az Obama-adminisztráció ugyanis kötelezte az állami intézményeket - köztük az iskolákat is -, hogy mindenki számára biztosítaniuk kell annak a mosdónak a használatát, amilyet nem a születéskor adott biológiai neme, hanem a választott neme szerint szeretne használni. Az Obama utasítását ellenző - és végre nem hajtó - intézményeknek a szövetségi támogatás megvonását helyezték kilátásba.

A legfelsőbb bíróság még októberben, az elnökválasztás előtt jelezte, hogy idén márciusban tart meghallgatást az ügyben. Hétfői döntése egyúttal azt jelenti, hogy ebben a kérdésben egy-két éven belül valószínűleg nem lesz alkotmánybírósági állásfoglalás. A döntést visszalépésként értékelték a transzneműek jogainak hívei, akik azt remélték, hogy a legfelsőbb bíróság - két évvel azt követően, hogy alkotmányos jogként ismerte el az azonos neműek házasságát - a transzneműek ügyét is segíti majd.

A virginiai diákot képviselő ACLU megalázónak nevezte, konzervatív szervezetek viszont üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!