Az amerikai Országos Fegyver Szövetség az iskolák biztonságának erősítését javasolja

Külföld, 2018.02.22

Az amerikai Országos Fegyver Szövetség (NRA) ellenzi a fegyvereladások teljes szigorítását, inkább az iskolák biztonságának erősítését javasolja - fejtette ki csütörtökön Wayne LaPierre, a szervezet elnöke a konzervatívok szokásos évi washingtoni konferenciáján.

LaPierre a konferencián elmondott beszédében olyan "valódi és gyakorlatias megoldásokról" értekezett, amelyek szerinte megvédik az amerikai gyermekeket az iskolai fegyveres erőszaktól.

"Muszáj azonnal megerősítenünk iskoláinkat" - fogalmazott az NRA elnöke, kifejtette, hogy a fegyvereladások előtti ellenőrzéseket kellene szigorítani. Leszögezte, hogy "gyilkosoknak, bűnözőknek, kábítószer-kereskedőknek soha nem szabad tűzfegyverhez jutniuk, és meg kell akadályozni, hogy fegyverhez jusson bárki, akit mentálisan alkalmatlannak, vagy a társadalomra veszélyesnek ítéltek".

A fegyverlobbi elnöke sok vonatkozásban Donald Trump álláspontját visszhangozta. Az elnökhöz hasonlóan ő is támogatta, hogy az oktatási intézményekben számolják fel az úgynevezett "fegyvermentes övezeteket", mert ezek kifejezetten vonzzák az ámokfutókat, és egyetértett azzal is, hogy az oktatók és az iskolai alkalmazottak - nem látható módon, de -fegyvert viseljenek.

Donald Trump elnök ugyanezeket a javaslatokat vetette fel szerdán a Fehér Házban, amikor a múlt heti floridai lövöldözés túlélő diákjait, az áldozatok szüleit és tanáraikat, valamint két korábbi iskolai lövöldözés egykori túlélőit látta vendégül. Csütörtökön reggel azonban az elnök egy Twitter-bejegyzésben pontosította véleményét. A szerinte félretájékoztató sajtót okolva azt hangsúlyozta: "soha nem mondtam, hogy adjunk fegyvereket a tanároknak. Azt mondtam, hogy megvizsgáljuk a lehetőségét, hogy álcázott módon fegyvereket adjunk katonai és egyéb speciális kiképzésben résztvevő tanároknak - a legjobbaknak".

Az elnök csütörtökön délelőtt, még a konferencia kezdete előtt, újabb Twitter-üzenetben erősítette meg: támogatja a fegyvervásárlás korhatárának emelését, kiemelve, hogy legalább 21 évesnek kell lennie a fegyvert vásárolni akaró személynek. Az NRA már szerdán este, szóvivője révén, elutasította a korhatár emelését.

A republikánus politikusokat és aktivistákat összefogó Konzervatív Politikai Cselekvés (CPAC) mozgalmának konferenciájára egy héttel a floridai Parkland iskolájában elkövetett, és 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés után kerül sor, meglehetősen feszült légkörben. A társadalom többsége ugyanis - felmérések tanúsága szerint - a fegyvereladás és -tartás szigorítását szeretné, míg a politikusok egy része hallani sem akar erről. Kedden például a floridai helyi törvényhozásban a politikusok leszavazták még annak a lehetőségét is, hogy egyáltalán napirendre vegyenek erre vonatkozó törvényjavaslatot. Szerdán a The New York Times fizetett hirdetésben hozta nyilvánosságra azoknak a politikusoknak a neveit, akiknek kampányát részben az NRA támogatta.

A republikánus politikusok között akadt olyan is, aki az állította, hogy "a lövöldöző ámokfutók demokratapártiak." Claudia Tenney, New York-i republikánus képviselő egy rádióműsorban azt fejtegette, hogy "azok közül, akik tömeggyilkosságot követnek el, túl sokakról derül ki, hogy demokratapártiak".

Az NRA elnöke pedig - amellett, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hanyagságát okolta a floridai mészárlásért - szintén a baloldalt, vagy ahogy fogalmazott, "az európai típusú szocialistákat" ostorozta azért, mert a fegyvervásárlás szigorítását követelik.

"Gyűlölik az NRA-t. Gyűlölik az alkotmány-kiegészítést. Gyűlölik az egyéni szabadságot" - mondta több mint egyórás beszédében Wayne Lapierre, utalva az alkotmány második kiegészítésére, amely minden amerikai állampolgárnak lehetővé teszi a szabad fegyvervásárlást és fegyvertartást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!