Az amerikai sajtó Donald Trump kudarcáról ír az egészségbiztosítási törvény tervezetének visszavonása után

Külföld, 2017.03.26

Az amerikai sajtó csaknem egyöntetűen Donald  Trump elnök első igazi kudarcaként értékelte az egészségbiztosítási törvény tervezetének  visszavonását.  A Fehér Ház kabinetfőnöke, Reince Priebus szerint a republikánusoknak együtt kell működniük a demokratákkal az egészségbiztosítás ügyében

A januárban hivatalba lépett, republikánus párti amerikai kormányzat pénteken kénytelen volt visszavonni az új egészségbiztosítási törvény tervezetét, miután annak megszavazásához nem sikerült egyetértésre jutni a republikánus törvényhozók között. Így az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama hivatali idejében elfogadott Obamacare belátható ideig érvényben marad.

A The Washington Post szerint a pénteki vereség Donald Trump elnök többi törvényhozási tervét is veszélybe sodorja. A Politico című lap arról tudósított, hogy a Republikánus Pártban "megkezdődött a polgárháború". A The New York Times szerint Trump elnök előtt két lehetőség áll: vagy enged a republikánusok establishment-ellenes szárnyának,vagy más utakat keres a sikeres kormányzáshoz

Reince Priebus kabinetfőnök a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában azt hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak együtt kell működniük a demokratákkal az egészségbiztosítás ügyében. A kabinetfőnök ugyanakkor kijelentette, hogy azért bukott el az új egészségbiztosítási törvény, mert a demokraták egyáltalán nem támogatták. "Egyetlen szavazatot sem kaptunk tőlük" - fogalmazott Priebus. Majd hozzátette: "azt hiszem, itt az ideje, hogy a Republikánus Párt elkezdjen kormányozni". Arra a kérdésre, vajon Donald Trump elnök szándékosan hagyja-e az Obamacare, az előző elnök, Barack Obama által elfogadtatott egészségbiztosítási törvény) szétesését - ahogy erre maga Trump még pénteken célzott is -, vagy az elnök kompromisszumot keres a jelenleg érvényben lévő törvény javítására, Priebus azzal válaszolt, hogy az elnök minden megoldás előtt nyitott. "Nem gondolom, hogy bármelyik kaput is bezárná" - szögezte le.

Trump elnök vasárnap délelőtt közzétett Twitter-bejegyzésében a republikánusok két csoportját, a Szabadság Caucust és a Növekedés Klubot okolta a vereségért, s azt hangsúlyozta, hogy e két csoportnak köszönhető az Obamacare életben tartása. "A demokraták Washingtonban mosolyognak, hogy a Szabadság Caucus a Növekedés Klub segítségével megmentette az Obamacare-t és a Planned Parenthoodot" - írta az elnök. A Planned Parenthood olyan nonprofit szervezet, amely családtervezéssel, s benne az abortuszok finanszírozásával foglalkozik, s ehhez az egészségbiztosítási törvény révén költségvetési támogatást is kap.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója az NBC televízió "Találkozz a sajtóval" című műsorában azt fejtegette, hogy a washingtoni politika sokkal rosszabb állapotban van, mint azt Donald Trump gondolta volna. Mulvaney feltette a kérdést: ilyen körülmények között vajon a Republikánus Párt képes-e kormányozni? Majd Donald Trumpra utalva úgy vélte: "Az elnök a Fehér Házban képes kormányozni, ezt tudom, láttam a héten." Mulvaney - aki korábban Dél-Karolinát képviselte a kongresszusban - ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a kormányzat talán félreértette a komplikált törvényhozási folyamatot Washingtonban.

A törvényhozási vereségért kárhoztatott Szabadság Caucus vezetője, Mark Meadows, észak-karolinai képviselő az ABC televízió vasárnap délelőtti "Ez a hét" című műsorában azt fejtegette, hogy az új egészségbiztosítási törvény elutasításával az egészségügyről folyó vita nem ért véget, s szerinte most a republikánus párton belül a konzervatívoknak és a mérsékelteknek kell egyezségre jutniuk. A Szabadság Caucus alapítója, Jim Jordan ohiói republikánus viszont azt állította, hogy a republikánus kormányzat benyújtotta új törvénytervezet azért nem volt jó, s azért utasították el, mert megőrizte az Obamacare néhány elemét. Jordan képviselő szerint a törvényjavaslat nem tükrözte a republikánusok választási ígéreteit. Chuck Schumer, az egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikus - jelenleg a szenátus demokrata frakciójának vezetője - az ABC televíziónak adott interjújában emlékeztetett arra: Trump elnök soha nem kérte a demokraták együttműködését az egészségbiztosítás ügyében. "Vannak ötleteink, hogy hogyan kellene megjavítani az Obamacare-t. Soha nem mondtuk, hogy ez a törvény tökéletes, mindig azt hangoztattuk, hogy készek vagyunk a republikánusokkal együttműködni a korrekciókban, de az Obamacare teljes visszavonását elutasítjuk" - szögezte le Schumer.

A politikus bírálta Trump elnök kijelentéseit is. "Egy elnök soha nem fogalmazhat úgy egy törvényről, hogy az "tönkreteszi", vagy"aláássa" a rendszert - mondta Schumer, hozzátéve, hogy ez elnökhöz méltatlan stílus. Bernie Sanders szenátor -aki Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltégéért folytatott küzdelemben - a CNN hírtelevízióban együttműködést ígért Donald Trump elnöknek a gyógyszerárak leszorításáért meghirdetett törekvésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!