Az amerikai szenátus megszavazta a dél-karolinai kormányzót ENSZ-nagykövetnek

Külföld, 2017.01.25

Az amerikai szenátus kedd este megszavazta Nikki Haley dél-karolinai kormányzó jelölését az ország ENSZ-nagyköveti posztjára.

A dél-karolinai kormányzót elsöprő többséggel, 96:4 arányban szavazták meg a szenátus plenáris ülésén.

Nikki Haley indiai bevándorlók lánya, és mielőtt Dél-Karolina republikánus kormányzójává választották, üzletasszony volt. Noha híján van a külpolitikai tapasztalatnak, mindkét párt szenátoraira mély benyomást gyakorolt határozott álláspontjával: Oroszországgal szemben szigorú politikát ígért, dicsérte az Egyesült Államok nemzetközi szövetségeseit, a NATO-t, és azt feszegette, hogy egyes országok, például a Fülöp-szigetek, miképpen sértik meg az emberi jogokat.

Szenátusi meghallgatásakor Haley azzal érvelt, hogy nem jártas ugyan a külpolitikában, de kormányzóként széleskörű tapasztalatokra tett szert abban, hogy miként kell tárgyalni, megállapodni, koalíciókat és szövetségeket kötni, és ez mind olyan tudás, amely közvetlenül hasznosítható lesz a világszervezetben is. Hangsúlyozta: azon lesz, hogy az ENSZ prioritásait összhangba hozza az Egyesült Államokéival.

Ben Cardin, a külügyi bizottság tagja, marylandi demokrata párti szenátor azt mondta a szenátusi szavazás előtt, hogy "rám különösen nagy hatást gyakorolt hozzáértésével, ahogyan Dél-Karolina kormányzójaként ellátta feladatát".

Nikki Haley kinevezése ellen csak négy demokrata párti szenátor voksolt, egyikük, a delaware-i Chris Coons például éppen azért, mert a kormányzónak nincs külpolitikai tapasztalata. "Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozíciója olyan széleskörű hozzáértést igényel nemzetközi ügyekben, hogy nem olyasvalakit kell kinevezni, aki menetközben tanulja a szakmát" - jelentette ki Coons.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!