Az amerikai szenátusban elhalasztották a vakációt az egészségbiztosítási törvény miatt

Külföld, 2017.07.12

Az amerikai szenátus kedden este nagy többséggel úgy döntött: két héttel későbbre halasztja a nyári vakáció megkezdését, hogy megvitathassa és elfogadhassa az egészségbiztosítási törvényt.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője bejelentette: a republikánus törvényhozók július vége helyett csupán augusztus harmadik hetében indulnak nyári szabadságukra.

A szenátorok csütörtökön ismét előterjesztik az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény részleges visszavonásáról szóló, módosított javaslatukat, majd a jövő héten elvileg megkezdik a vitát az új törvénytervezetről.

Az egészségbiztosítás ügye megosztja a republikánusokat. A törvénytervezetet a képviselőházban már elfogadták, a szenátusban azonban elvetették, és módosításokat követeltek az elfogadásához. Ez meg is történt, ám néhány republikánus szenátor még így sem elégedett. Egyik részük szerint a törvényjavaslat túl engedékeny és megőrizné az Obamacare egyes elemeit, mások viszont azt kifogásolják, hogy túlságosan is kemény, és egyes állami támogatások megvonásával amerikaiak millióit fosztaná meg az egészségbiztosítástól.

A republikánus szenátorok - a The Hill című lap információi szerint - a héten már azt is latolgatni kezdték, hogy mi legyen, ha nem sikerül megszavazni az új egészségbiztosítási törvényt. A szenátorok egy része, köztük Mitch McConnell is, csütörtökön jelezte: hajlandó lenne együttműködni a demokrata párti szenátorokkal abban, hogy ne visszavonják, hanem korrigálják az előző elnök nevét viselő Obamacare-programot.

A Demokrata Párt törvényhozói egyhangúlag elutasítják az Obamacare visszavonását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!