Az amerikai szenátusban megkezdődött a vita az egészségbiztosítási törvény visszavonásáról

Külföld, 2017.07.25

Az amerikai szenátusban megkezdődött a nyílt vita kedden az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásáról.

Donald Trump elnök előzőleg közleményben bíztatta a szenátorokat, "óriási lépésnek" minősítve a vita megkezdéséről kitűzött szavazást, s egyetlen napra visszatért Washingtonba az agydaganattal küzdő John McCain arizonai szenátor is, hogy leadhassa a voksát.

McCaint ovációval és tapssal fogadták a kongresszusban. Első nyilatkozatában azonban az arizonai politikus azt hangoztatta, hogy az új egészségbiztosítási törvény elfogadásához kétpárti egyetértés szükséges, és leszögezte, hogy a republikánusok egészségbiztosítási tervét a jelenlegi formájában nem hajlandó megszavazni.

A republikánus szenátorok végül egyetlen szavazat többséggel szavazták meg, hogy az Obamacare visszavonásáról megkezdjék a vitát. Az eredményt Mike Pence alelnök voksa döntötte el.

A szenátusi napirend szerint először visszavonják a jelenleg érvényben lévő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, majd utána megvitatják és elvileg elfogadják az új, már a republikánusok által kidolgozott törvényjavaslatot. Ez utóbbit egyébként a képviselőházban már elfogadták.

Azt a tényt, hogy sikerült megszavazni a vita megindítását az Obamacare visszavonásáról, elemzők sikernek könyvelik el, igaz, szerény sikernek. Ez azonban még nem jelenti azt - teszik hozzá -, hogy a voksoláskor meglesz a megfelelő számú szavazat a jelenlegi törvény visszavonásához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!