Az amerikai törvényhozásban még dolgoznak az Oroszország elleni szankciókon

Külföld, 2017.07.25

Az amerikai törvényhozásban még dolgoznak  az Oroszország elleni szankciókon

Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke újságíró előtt kedden úgy fogalmazott: "még van egy kis munkánk" az Oroszország ellen tervezett szankciók ügyében.

A törvényjavaslat-csomag Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciókra vonatkozik, s Bob Corker ezzel kapcsolatban kijelentette: a szenátusban még folyik a vita, elsősorban az Észak-Koreát érintő kérdésekről és ezért korai még szavazásról beszélni. "Bármilyen bejelentés korai lenne" - fogalmazott riportereknek a szenátor. Hozzátette: az egyeztetések eddig sikeresen zajlottak. Az elemzők elsősorban a törvényjavaslat Oroszországra vonatkozó passzusait figyelik, s a kongresszusból kiszivárgott sajtóinformációk szerint arra számítanak, hogy a tervezetet a képviselőházban még kedden elsöprő többséggel fogadhatják el. A képviselőházban ugyanis a politikusok már megegyezésre jutottak a részletkérdésekben is - erről a republikánus többség frakcióvezetője, Kevin McCarthy irodája nyilatkozatot is kiadott -, ám a szenátusban még nem.

A kétpárti törvényjavaslat büntető szankciókat foganatosít Oroszország ellen a Krím-félsziget 2014-ben történt elfoglalása, valamint a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozás miatt. Elemzők szerint az Oroszország ellen foganatosítandő új szankciók megnehezítik Donald Trump helyzetét, s az elnök törekvéseit a Moszkvával folytatandó politika javítására. Korlátozza ugyanis az elnök erőfeszítéseinek lehetőségeit a Moszkva elleni szankciók feloldására. A törvényjavaslat értelmében az elnöknek minden olyan döntését, amely "jelentősen megváltoztathatja" az amerikai külpolitikát - így például a szankciók feloldását - jelentésben elő kell terjesztenie a kongresszusnak. A kongresszus megvétózhatja a tervezett lépéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!