Az amerikai védelmi miniszter Indonéziába és Vietnamba indult

Külföld, 2018.01.21

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap ázsiai útra indult, melynek keretében először Indonéziában, majd Vietnamban tárgyal.

"Mindannyian csendes-óceáni országok vagyunk és az óceán nevében benne van a békesség kifejezés, mi pedig reméljük, hogy a térség békés is marad, úgy, hogy közben valamennyi nemzete felvirágzik" - fogalmazott a védelmi tárca vezetője a vele utazó újságíróknak a Dzsakartába tartó repülőgép fedélzetén.

Dzsakartában James Mattis az indonéz elnökkel és védelmi miniszterrel tárgyal majd elsősorban a tengerészeti együttműködésről, Vietnamban pedig a Kínai-tenger szabad hajózási útvonalainak biztosításáról lesz szó. Washington egyébként mind Indonéziával, mind Vietnammal mélyíteni szeretné katonai együttműködését, jóllehet, Vietnam nem szövetségese az Egyesült Államoknak.

Az utazásra azt követően kerül sor, hogy pénteken a Pentagon nyilvánosságra hozta a nemzetvédelmi stratégiát és ebben Oroszország mellett külön kiemelte Kínát, amely az amerikai álláspont szerint "növekvő agresszivitásával" fenyegetést jelent az Egyesült Államokra. Korábban mind Indonézia, mind pedig Vietnam feltűnően állást foglalt Peking vitatott területi követelései ellen a Dél-kínai tengeren és mindkét ország belefogott hadereje modernizálásába is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!