Az amerikaiak egyharmada támogatná Obama kongresszusi felelősségre vonását

Külföld, 2014.07.25

Az amerikaiak csupán egyharmada támogatja Sarah Palin volt republikánus alelnökjelöltnek azt a kezdeményezését, hogy impeachment - a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonási eljárás - induljon Barack Obama ellen - derült ki a CNN televízió és az ORC közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

Az impeachment elméletileg akár az elnök elmozdításáig is elvezethet. A megkérdezettek 33 százaléka támogatna egy ilyen eljárást, 65 százalékuk pedig ellene van. A támogatók aránya a republikánusok körében 57, az el nem kötelezett szavazók esetében 35, a demokratáknál pedig csak 13 százalékos.

Palin és a republikánusok azt kifogásolják, hogy az elnök az alkotmány által ráruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik. Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendeletkibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad.

Az impeachmentet ellenzők aránya ma is megközelítőleg akkora, mint amekkora Obama két elődjének esetében volt, amikor velük kapcsolatban is felmerült a törvényhozási felelősségre vonás lehetősége. Bill Clinton esetében 1998-ban 67 százalék, George W. Bushéban pedig 2006-ban 69 százalék fejezte ki az egyet nem értését.

Az elutasítás oka részben az, hogy az amerikaiak csaknem 80 százaléka úgy véli, hogy a kongresszusi felelősségre vonás nagyon komoly dolog, azzal kizárólag akkor szabad élni, ha az elnök rendkívül súlyos bűncselekményt vagy vétséget követ el. A válaszadóknak mindössze mintegy egyötöde vélekedett úgy, hogy impeachment megengedhető olyan esetekben is, amikor a törvényhozás elégedetlen a végrehajtói hatalom vezetőjének politikájával.

A közvélemény-kutatás egyúttal megállapította, hogy az amerikaiak - csekély többséggel ugyan, de - nem gondolják azt, hogy Obama túllépte volna elnöki jogkörét. Tízből hárman úgy vélik, hogy az elnök helyesen jár el a kormányzásban, 22 százalék szerint nem lép fel eléggé határozottan és csak 45 százalék meggyőződése az, hogy túl messzire ment.

A közvélemény-kutatás eredményét egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a republikánus többségű képviselőház házszabálybizottsága megszavazta: jogköreinek túllépése miatt induljon bírósági eljárás Barack Obama ellen. Maga a képviselőház várhatóan a jövő héten hoz döntést a kérdésről. A tervezett per középpontjában az elnök kezdeményezésére elfogadott egészségügyi reform áll majd.

A felmérés szerint az amerikaiak 57-41 százalék arányban a bírósági eljárást is ellenzik.

Az 1012 fős mintán elvégzett telefonos felmérés esetében a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 3 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!