Az EBESZ-tagállamok költségvetési hozzájárulásának szükségességét hangsúlyozta a szervezet új főtitkára

Külföld, 2017.09.04

Az EBESZ-tagállamok költségvetési hozzájárulásának szükségességét hangsúlyozta Thomas Greminger, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új főtitkára hétfőn Bécsben, ahol bemutatta a következő hónapokra vonatkozó terveit is.

Az 57 tagállamból álló szervezet vezetője kiemelte: a tagállamoknak jobban hozzá kell járulniuk az EBESZ működéséhez, hogy a szervezet alkalmas legyen feladata ellátására.

Úgy vélte, hogy az EBESZ-nek a párbeszéd előmozdítására, a konfliktusok megelőzésére és a biztonságra vonatkozó közös cselekvésre kell összpontosítania.

Greminger hangoztatta, hogy az EBESZ költségvetése évről-évre csökken. "Ez nem mehet így tovább" - jelentette ki. Egyúttal annak fontosságáról is beszélt, hogy növelni kell az ukrajnai EBESZ megfigyelő misszió költségvetését.

A főtitkár hangsúlyozta: szembe kell nézni az olyan kihívásokkal, mint a szélsőségesség, a terrorizmus, a kiberbűnözés és az emberkereskedelem.

Az új főtitkár fontosnak nevezte más szervezetekkel, mindenekelőtt az Európai Unióval, a NATO-val valamint segélyszervezetekkel történő együttműködés kiépítését.

Továbbá elképzelhetőnek tartja az Egyesült Államok és Oroszország EBESZ-szintű egyeztetéseinek létrejöttét. Úgy vélte, hogy ennek alapja a nyugat és a kelet közötti "rendszerezett párbeszéd", amelynek a nagyobb fokú átláthatóságról és a katonai kérdésekben megvalósítandó stabilitásról kell szólnia, elsősorban azon intézkedésekről, amelyek megakadályozzák Oroszország és a NATO tagállamok közötti összetűzéseket. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok ismét nagyköveti szinten képviseltesse magát az EBESZ-ben.

A svájci Thomas Greminger júniusban lett az EBESZ főtitkára, miután Lamberto Zannier olasz diplomata hivatali ideje hat év után, július elsejével lejárt.

A svájci diplomata 2010 és 2015 között Svájc EBESZ nagykövete volt Bécsben. 2014-ben a svájci elnökségi év alatt vezette az állandó tanács üléseit a bécsi Hofburgban, és elismerést szerzett az ukrajnai konfliktus kirobbanása után végzett válságkezelési tevékenységével. Az ő irányítása idején döntött az EBESZ 2014 márciusában arról, hogy történetének legnagyobb misszióját, ezerfős megfigyelőcsoportot küld Ukrajnába.

Idén Ausztria, jövőre Olaszország tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!