Az elnöki különgépek is részt vesznek a működésképtelenné vált orosz légitársaság utasainak hazaszállításában

Külföld, 2017.09.29

Az Oroszország csúcsvezetőinek szállítására fenntartott Rosszija különleges légi egység repülőgépei is részt vesznek a pénzügyi nehézségei miatt működésképtelenné vált tizedik legnagyobb orosz légitársaság, a VIM-Avia Törökországban rekedt utasainak hazaszállításában - közölte pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség.

Két, Tu-214 SZLO típusú repülőgép pénteken Antalyába repült. A VIM-AVIA utasainak hazaszállításában részt vállal az S7, az Aeroflot és más légitársaságok is. Az orosz kormány csütörtökön 95 millió rubelt különített el annak érdekében, hogy a VIM-Avia gépei a legsürgősebb adósságokat rendezve a levegőbe tudjanak emelkedni.

A 2002 októberében létrehozott, moszkvai székhelyű légitársaság menetrendszerinti járatok mellett charter szolgáltatásokat is nyújtott. A súlyosan eladósodott vállalat majdnem hárommilliárd rubellel tartozik partnereinek és munkavállalóinak.

Putyin pénteken írásos fegyelmi figyelmeztetést adott Makszim Szokolov közlekedési miniszternek, aki kedden még azt közölte, hogy az államnak nem áll szándékában segítséget nyújtani a bajba jutott légitársaságnak, amely gyakorlatilag leállította a működést. Az elnök a tárcavezetővel együtt csütörtökön a televízió nyilvánossága előtt megfeddte Arkagyij Dvorkovics közlekedésért felelő miniszterelnök-helyettest is.

A VIM-Avia társtulajdonosa, Rasid Murszekajev sajtóértesülések szerint Törökországba szökött. A kiemelt bűnügyekben eljáró orosz nyomozó bizottság (SZK) vizsgálatot indított a légitársaság több vezetője ellen.

A krízis kitörésekor 39 ezer turista tartózkodott külföldön, alapvetően Törökországban, akiket a VIM-Aviának kellett volna hazaszállítania. Emellett 196 ezer eladott jegyet még nem használtak fel tulajdonosai, ezek többségével az október végéig hátralévő időszakban utaztak volna.

Két évvel ezelőtt, 2015 októberében indult csődeljárás az akkor második legnagyobb orosz légitársaság, a magántulajdonban lévő Transzaero ellen. A több mint egymilliárd dolláros hitelállománnyal küzdő légitársaság összeomlott az Oroszországot sújtó gazdasági válság és az ezzel járó forgalomcsökkenés közepette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!