Az első kilenc hónapban 6,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában

Külföld, 2017.11.01

Az év első kilenc hónapjában a turisták 21,4 millió vendégéjszakát töltöttek a romániai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A román statisztikai intézet szerdán közölt kimutatásából kiderült: idén 10,8 százalékkal több turista jelentkezett be a romániai szálláshelyekre, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában: számuk január elseje és szeptember 30-a között elérte a 9,48 milliót.

Többségük (77 százalék) romániai turista volt, a külföldiek 75 százaléka pedig az Európai Unióból érkezett. A kereskedelmi szálláshelyeket 2,2 millió külföldi turista kereste fel: ez 12,2 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi első kilenc hónapos időszakhoz képest. A külföldiek átlagosan 1,9, míg a hazaiak 2,4 vendégéjszakát töltöttek a szállodákban és panziókban.

Külföldről leginkább németek, izraeliek és olaszok érkeztek. Magyarország az ötödik helyen áll, innen 125 ezer turista érkezett a romániai kereskedelmi szálláshelyekre.

A határátkelőhelyekről származó adatok szerint az év első kilenc hónapjában 23,5 százalékkal több külföldi lépett be Romániába, mint a tavalyi év azonos időszakában, számuk idén elérte a 9,7 milliót. Csaknem 90 százalékuk európai, de alig több mint felük (53 százalék) valamelyik európai uniós ország állampolgára. Az EU-ból Romániába érkezők 24,5 százaléka bolgár, 21,6 százaléka magyar, 9,7 százaléka olasz, 9,3 százaléka német állampolgár.

A román állampolgárok utazási kedve is növekedett: az év első kilenc hónapjában 15 millió alkalommal hagyták el az országot. Ez 25 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Tavaly egész évben 25,275 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták a romániai kereskedelmi szálláshelyeken, amelyekre 10,917 millió turista jelentkezett be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!