Az első négy hónapban 7,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában

Külföld, 2017.06.06

Az első négy hónapban 7,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavaly azonos időszakihoz képest - közölte kedden a román statisztikai intézet.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 5,47 millió volt, ebből 77 százalékot a román turisták töltöttek el. A külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal, 1,26 millióra nőtt.

A romániai szálláshelyek átlagos kihasználtsága 22,4 százalékos volt, 0,4 százalékponttal jobb a tavalyi első négy havinál. A szállodák valamivel keresettebbek voltak (28,5 százalék), a panziókban rendelkezésre álló szobáknak viszont alig 16,3 százaléka volt foglalt a vizsgált időszakban.

Az első négy hónapban 2,87 millió turista érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ebből 650 ezer külföldi. Ez utóbbiak csaknem kétharmada az Európai Unióból érkezett, a legtöbben közülük németek (71 ezer), és olaszok (67 ezer). Az első négy hónapban 28 ezer magyarországi turista érkezett a romániai kereskedelmi szálláshelyekre. A külföldiek csaknem 84 százaléka a megyeszékhelyeken és a fővárosban szállt meg, míg a hegyvidéken, turisztikai látványosságok környékén, vagy fürdőhelyeken épült szálláshelyeket alig 15 százalékuk vette igénybe.

Romániába 3,2 millió külföldi érkezett az év első négy hónapjában, ami csaknem 26 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A látogatók 56 százaléka az EU-ból érkezett: itt a toplistát a szomszédos Bulgáriából (27 százalék) illetve Magyarországról (21,9 százalék) érkezett látogatók vezetik, míg a kereskedelmi szálláshelyeket is gyakrabban igénybe vevő olasz turisták aránya 10,6, a németeké pedig 8,2 százalék.

Romániában tavaly 7,8 százalékkal, 25,27 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a 2015-ös évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!