Az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítést ítélt meg egy őrizetbe vett orosz tüntető ügyében

Külföld, 2018.02.06

Kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért a helyi hatóságok jogsértően jártak el egy férfival szemben, akit 2012-ben tartóztattak le a Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása elleni tiltakozások után.

A felperest 2012 júniusában vették őrizetbe az orosz hatóságok, mert korábban részt vett egy ellenzéki demonstráción Moszkvában, és azzal vádolták meg, hogy ő is benne volt a rendőrökkel vívott összecsapásokban. Vlagyimir Akimenkov csak másfél évvel később, 2013 decemberében szabadult egy amnesztiarendelet keretében.

Keddi ítéletében az EJEB megállapította, hogy Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének az embertelen, megalázó bánásmód tilalmáról, valamint a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról szóló cikkét, és ezért 10 ezer euró kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek.

A bíróság határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, de a verdikt egyelőre nem jogerős, még Oroszország és a panaszos is fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

A moszkvai Bolotnaja téren ellenzéki demonstrációk sorát rendezték a 2011-es parlamenti választást követő években, a kormánypártot ugyanis csalással vádolták a tiltakozók. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban több tucatnyian megsebesültek, mintegy négyszáz embert őrizetbe vettek, sokakat több évi börtönbüntetésre ítéltek, de a megmozdulások végül fokozatosan elhaltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!