Az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítést ítélt meg egy őrizetbe vett orosz újságíró ügyében

Külföld, 2018.02.13

Kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), a helyi hatóságok ugyanis a strasbourgi törvényszék szerint jogsértően jártak el egy újságíróval szemben, akit 2006-ban őrizetbe vettek egy tüntetésen.

A férfit egy globalizációellenes demonstráción vették őrizetbe 2006. július 16-án Szentpéterváron, és eljárást indítottak ellene, amiért állítólag ellenszegült a rendőri parancsnak. Három nap elzárásra ítélték, amelyet később két napra csökkentettek.

Elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy a hatóságok az eljárás során megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és a tisztességes tárgyaláshoz való jogról, illetve a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét, és ezért kétezer euró kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek.

A bírói testület hangsúlyozta: az orosz hatóságok nem tudták megindokolni, hogy miért volt szükség a férfi őrizetbe vételére, ráadásul számos eljárásügyi hiba is történt a tárgyaláson.

Az EJEB határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, de a verdikt egyelőre nem jogerős, még Oroszország és a panaszos is fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!