Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulna az előzetes letartóztatásban lévő volt katalán elnökhelyettes

Külföld, 2018.01.18

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni Oriol Junqueras előzetes letartóztatásban lévő volt katalán elnökhelyettes, ha a spanyol legfelsőbb bíróság nem engedélyezi, hogy részt vegyen a katalán parlament ülésein - közölte a La Vanguardia című katalán országos napilap csütörtökön, hivatkozva a politikus ügyvédjére.

A bíróság a múlt héten utasította el Junqueras kérelmét, amelyet a politikai részvételhez való jog gyakorlására hivatkozva nyújtott be. Ezt a döntést fellebbezik meg most, megjegyezve, hogy ha a spanyol igazságszolgáltatás összes lehetőségét kimerítették, akkor nemzetközi szintre viszik az ügyet.

Pablo Llarena bíró ugyan nem engedélyezte a személyes jelenlétet, de lehetővé tette Junquerasnak, és két másik, előzetes letartóztatásban lévő képviselőnek, hogy szavazatukat átruházhassák, ugyanis a parlament elnökségének hatáskörébe utalta ezt a döntést. A katalán parlament szerdai alakuló ülésén így szavazhattak a nevükben párttársaik.

Andreu Van den Eynde ügyvéd szerint kifogásolható továbbá, hogy a bíróság nem adott helyt annak a kérelemnek sem, hogy ügyfelét helyezzék át a Madrid közeli börtönből egy katalán fegyintézetbe, ahol családja könnyebben meg tudja látogatni.

Oriol Junqueras több mint két és fél hónapja van előzetes letartóztatásban, ellen - ahogy a menesztette katalán kormány többi tagjával szemben is - lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett eljárást az ügyészség az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített függetlenségi folyamat, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Az új katalán törvényhozás függetlenségpárti képviselői közül nyolcan nem tudnak fizikailag is részt venni a parlament munkájában; hárman előzetes letartóztatásban, öten pedig Brüsszelben vannak, önkéntes száműzetésben. Utóbbiak, köztük Carles Puigdemont, volt elnökkel szemben letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!