Az EP-képviselők határozottan elítélték az amerikai beutazási tilalmat

Külföld, 2017.02.01

Az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalók legtöbbje önkényesnek és a nyugati demokráciák alapértékeivel ellentétesnek nevezte szerdán Donald Trump amerikai elnök rendeletét, amely hét állam polgárainak az Egyesült Államokba való beutazását korlátozza.

Az brüsszeli parlamenti vitán Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte, hogy az amerikai hatóságok tisztázták: európai állampolgárokra akkor sem vonatkozik a rendelet, ha valaki a tiltólistán lévő országok útlevelével rendelkezik. "Ettől még nem változik a véleményünk a rendeletről. Az EU nem küld vissza senkit, aki nemzetközi védelemre szorul" - fogalmazott a főképviselő.

A múlt pénteken bejelentett vitatott amerikai elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából határozatlan ideig nem fogad menekülteket, 120 napra pedig leállította teljes menekültprogramját.

Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője szerint, ha a megválasztott elnök "azt mondja, hogy az illegális migráció és az iszlám szélsőségesek ellen harcol, egyetértünk vele. Csakhogy a tilalom nem erről szól. Az egyes országokkal és népekkel szembeni általános gyanakvás idegengyűlölethez vezet" - fogalmazott. Hozzátette, az Egyesült Államok mindig a szabadság és jogok hazája volt, most viszont épp az elnök áll ki a "kínzás" mellett. Weber szerint így az állam maga is bűnözővé válik.

Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerint az amerikai rendelet támadás az európai jogi kultúra és alapvető értékek ellen. "Legyünk őszinték, az utazási tilalom nem a terrorizmus elleni harc eszköze. Ez egy demagóg hazugság, mivel a rendelet csak bizonyos országokat sújt, azokat viszont megkíméli, akikkel Trump dolgozik" - fogalmazott. Beszédében arra szólította fel a légitársaságokat, hogy ne utasítsák el a tilalom alá eső utasokat. Hozzátette, amíg a tilalom érvényben van, el kell kerülni, hogy Trump az EU-ba látogasson, "az ajtó számára zárva" - hangoztatta a szocialista frakcióvezető.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetője szerint az amerikai rendelet "színtiszta diszkrimináció". Ezzel arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok területén elkövetett támadások elkövetői közül egyik sem a tiltólistán szereplő államokból érkezett. "A rendelet csak a populizmust és nacionalizmust táplálja" - fogalmazott. Európát ugyanezek az erők fenyegetik, tette hozzá, és reményét fejezte ki, hogy a pénteken Máltán ülésező európai vezetők szembeszállnak "azzal a marék populistával és nacionalistával, akik el akarnak minket pusztítani".

Nigel Farage, EP-képviselő, az Európai Uniót ellenző brit párt, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) elnöke felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy Amerikában jelenleg "egy igazi demokrata épp azt teszi, amiért megválasztották". Az európaiak panaszait szerinte Amerika-ellenesség jellemzi, ezért azt javasolta, hogy a nyílt párbeszéd érdekében hívják meg Trump elnököt az Európai Parlamentbe.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az EP sajtószolgálatának beszámolója szerint írásbeli hozzászólásában kifejtette, azért van szükség demokratikus játékszabályokra, hogy a közösségek megálljt tudjanak parancsolni a fékevesztett hatalomgyakorlóknak. Úgy fogalmazott, hogy "Trump kirekesztő és antidemokratikus lépései ellen fel kell lépni, a normalitás védelmi mechanizmusai az amerikai jogrendben ezt egyelőre meg is tudják tenni." "Sajnos, ugyanez már nem mondható el az Orbán-kormányról, amely szinte minden ehhez hasonló intézményt megszüntetett vagy uralma alá hajtott" - fogalmazott.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő ugyancsak írásban hangoztatott véleménye szerint az EP tiltakozása nagyon is indokolt, hiszen Trump "otromba lépése - amellett, hogy nyilvánvalóan embertelen és illegális, a diszkrimináció tilalmába ütközik - Európát is sújtja". Feltüzeli a szélsőségeseket, Európában is növeli a terrorveszélyt, miközben "lovat ad Orbán és a hozzá hasonló idegen- és menekültellenes politikusok alá" - fogalmazott.

Niedemüller Pétert, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője írásbeli hozzászólásában úgy vélekedett Trump-adminisztráció beutazási tilalma nemzetközi jogi szempontból elfogadatlan, embertelen és veszélyes populizmus. Az Európai Uniónak, amely a jogállam, az emberi jogok és a demokrácia értékein alapul, kötelessége hogy minden jogi, diplomáciai és politikai eszközzel fellépjen ezzel a jogsértő intézkedéssel szemben - vélekedett a politikus.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője írásbeli hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump elnöki rendelete "pökhendi és fölösleges lépés", ami semmilyen módon nem járul hozzá az állampolgárok biztonsággal kapcsolatos elvárásainak teljesítéséhez. Véleménye szerint a rendelet növeli a konfliktusok esélyét. Nem csak jogszerűtlen és ellentétes az emberiességgel, hanem "egész egyszerűen ostoba, értelmetlen és eredménytelen" - idézte a képviselő szavait az EP sajtószolgálata.

A parlamenti sajtószolgálat és Fidesz-KDNP néppárti képviselőcsoportjának sajtóosztája arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy néppárti magyar képviselő nem küldött írásbeli hozzászólást a vitához, amelyet az uniós parlament első, szerdai napján tartottak meg Donald Trump amerikai elnök beutazást korlátozó rendeletéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!