Az EP határozatot fogadott el az őshonos kisebbségek jogainak védelméről

Külföld, 2018.02.07

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén először hozott határozatot az őshonos kisebbségek diszkriminációjának tiltásáról és jogaik széles körű védelméről az Európai Unión belül - közölte Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője szerdán.

A felvidéki képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében az EP határozatát mérföldkőnek nevezte az európai kisebbségvédelem területén. Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint az EP határozata "megkoronázza a magyar nemzetpolitikai igyekezeteket".

Tájékoztatásuk szerint az elfogadott határozat védi a kisebbségek identitását, garantálja nyelvi jogaik érvényesítését és támogatja a kisebbségek oktatását azok anyanyelvén. Felhívja továbbá a figyelmet a kisebbségek képviselői részvételének fontosságára a közéletben és a leghatározottabban tiltja mindennemű diszkriminációjukat. A dokumentum hangsúlyozza, hogy ugyanezeket az elveket kell betartatni az EU-csatlakozás felé tartó partneri államokban, például Szerbiában és Ukrajnában is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!