Az EP képviselők uniós vizsgálatot sürgetnek Ján Kuciak gyilkosainak felderítésére

Külföld, 2018.03.14

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön az Europol bevonásával zajló független és alapos vizsgálat megindítását sürgették Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirova meggyilkolásának ügyében.

Véleményük szerint erősebb tagállami, illetve uniós szabályok elfogadására van szükség az újságírók, a bloggerek, és a tájékoztatásban egyéb módon részt vevő médiatartalom-előállítók védelmében. Ebben a munkában az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) vezető szerepet kellene kapnia - érveltek.

A vitában kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélésekre is, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Jan Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán a felszólalók az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot követeltek és felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegye újra közzé az éves antikorrupciós jelentéseit.

A meggyilkolt Ján Kuciak, aki az aktuality.sk szlovák hírportálnak dolgozott, tényfeltáró újságírással, azon belül leginkább adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott. Pozsonyi sajtóinformációk szerint az újságíró az utóbbi időszakban több fenyegetést is kapott.

A 27 éves férfi és barátnője holttestét február végén családi házukban találta meg a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint mindkettőjük halálát egy-egy lövés okozta, a férfit mellkasán, a nőt a fején érte a halált okozó lövedék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!