Az EP szakbizottsága április közepén tartja a Magyarországról szóló különjelentés vitáját

Külföld, 2018.03.13

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottsága (LIBE) április 12-i ülésen tartja első vitát Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentésről, amelynek szeptemberi megszavazása esetén a testület kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását - közölte az uniós parlament sajtóosztálya kedden.

A tájékoztatás szerint az állampolgári jogi bizottság tagjai a plenáris felkérésére azt vizsgálják, hogy Magyarország kapcsán fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye. Ha a válasz igen, akkor az EP arra kérheti az Európai Unió Tanácsát, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket. "A demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok helyzetének romlására" hivatkozva az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján a képviselők tavaly májusban arra utasították a LIBE bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról.

Mint elmondták, a szakbizottság szavazására júniusban kerül sor. A jelentéshez várhatóan az EP több bizottsága - az alkotmányügyi, a kulturális és oktatási, valamint a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság - is csatolni fogja a véleményét. Az uniós parlament plenáris ülése a szövegről szeptemberben szavaz. A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!