Az EP szakbizottsága támogatja Pelczné Gáll Ildikó uniós számvevőszéki tagságát

Külföld, 2017.04.12

Támogatta Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő jelölését az Európai Számvevőszék tagságára szerdán az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága.

A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint a bizottság tagjai közül tizenhatan támogatták, ketten ellenezték Pelczné Gáll Ildikó jelöltségét, ketten pedig tartózkodtak a titkos szavazáson.

A meghallgatáson a magyar jelölt ismertette a pozícióval kapcsolatos elképzeléseit, és megválaszolta a képviselők szakmai kérdéseit.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának közleménye szerint az ülésen Pelczné az uniós polgárok alapvető elvárásának nevezte a pénzeszközök optimális felhasználását, és rámutatott, hogy a "számvevőszék jelentéseinek időszerűbbeknek és szókimondóbbnak kell lenniük".

"Bár a valóság összetett és bonyolult, törekedni kell az egyértelmű nyelvezet használatára, hiszen az a cél, hogy meg tudjuk ítélni, mennyiben tekinthető sikernek vagy kudarcnak egy-egy szakpolitika végrehajtása" - hangsúlyozta.

A képviselő kinevezését még az Európai Parlament plenáris ülésének és az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. Az EP április 27-én fog szavazni a kérdésről.

Az Európai Számvevőszékbe minden uniós tagország delegál tagot. Megbízatásuk hat évre szól és megújítható. A számvevőszéki tagoknak teljes mértékben függetlenül, az unió általános érdekeit szem előtt tartva kell ellátniuk feladatukat.

Az Európai Unió független, külső ellenőreként az Európai Számvevőszék gondoskodik az uniós adófizetők érdekeinek védelméről, ellenőrzi, hogy a források beszedése és felhasználása során nem történt-e szabálytalanság, és segíti a pénzgazdálkodás javítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!