Az EP szigorúbb dömpingellenes szabályokat fogadott el az európai munkahelyek védelmében

Külföld, 2017.11.15

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a dömping áruk és az államilag támogatott export elleni új, szigorúbb jogszabályokat.

Az Európai Unió a dömping megelőzése érdekében a világon elsőként követelné meg kereskedelmi partnereitől, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi szociális és környezetvédelmi egyezményeket, amelyek célja az európai munkahelyek és cégek védelme a tisztességtelen versennyel szemben olyan országok esetében, amelyek erőteljesen avatkoznak be az európai gazdaság életébe.

A szabályozás új elemei figyelembe veszik, hogy a szociális és környezetvédelmi szabályok betartásának és annak elmaradásának milyen hatása van az exportáló ország áraira. Az Európai Bizottság ország- és iparági jelentéseket készít, az uniós cégek a dömpingre vonatkozó panaszbejelentésnél ezekre támaszkodhatnak. A szabályok értelmében segítséget kapnak a kisvállalkozások az ügymenetben, nem lesz extra teher a cégeken az eljárások során.

Az európai cégeknek főleg az acél- és alumíniumiparban, a kerékpárgyártásban, a napelemek, kerámiák, üveg-, papír- és cementáruk piacán kell mesterségesen alacsony árakat kínáló külföldi versenytársakkal megküzdeniük. Az új jogszabály azt az importot célozza, ahol az árak az állami beavatkozás miatt nem piaciak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!