TV műsor

Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal támogatja a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

Külföld, 2017.05.18

A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrehozott Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal (EMAK) résztvevői üdvözlik és egyhangúlag támogatják az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által elindított Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést - közölte csütörtökön a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

Szili Katalin a FUEN Kolozsváron kezdődött kongresszusának köszöntése után csütörtökön találkozott az EMAK-ot alkotó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Magyar Polgári Párt (MPP), Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselőivel.

Közös nyilatkozatukban megállapítják: az elindított európai polgári kezdeményezés az őshonos nemzeti közösségek helyzete európai szintű rendezésének mérföldköve lehet, ezért fontos, hogy minden európai polgár - köztük az erdélyi magyarok is - minél nagyobb számban támogassák.

"Meggyőződésünk, hogy a kisebbségvédelmi csomag elfogadása történelmi esélyt nyújthat az autonómiatörekvések felerősödéséhez is" - zárul az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata.

Az RMDSZ és a FUEN által kidolgozott, Minority SafePack néven előterjesztett javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak.

A FUEN idei, Kolozsváron tartott kongresszusának egyik feladata az Európai Bizottság által márciusban bejegyzett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének a megszervezése lesz, amely - ha egy év alatt sikerül egymillió polgár aláírását összegyűjteni - lehetővé teszi, hogy uniós jogalkotás kezdődjön az európai kisebbségvédelemről.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!