Az eredetileg ismertnél 2,5 millióval több amerikait érintett az Equifax elleni számítógépes támadás

Külföld, 2017.10.03

Az eredetileg ismertnél 2,5 millióval több, 145,5 millió amerikait érintett az Equifax hitelinformációs ügynökség elleni számítógépes támadás - jelentette be a vállalat hétfőn.

A cég által még szeptember elején nyilvánosságra hozott első információk szerint 143 millió amerikai bizalmas adataihoz, köztük nevükhöz, címükhöz, társadalombiztosítási kártyájuk számához fértek hozzá a kibertámadás során. Hétfőn kiderült: ennél még 2,5 millióval több amerikait érintett a hackertámadás. Az Equifax elnök-vezérigazgatója, Richard Smith szeptemberben "meghökkentő eseményről" beszélt és elnézést kért az ügyfelektől. Eric Schneiderman New York-i főállamügyész vizsgálatot indított, ezt követően más szövetségi államokban is vizsgálatok indultak, és az ügyben a kongresszus illetékes bizottságai is részletes jelentést kértek az Equifaxtól. A vizsgálatok megindulásakor Richard Smith azonnali hatállyal lemondott, október 3-án, kedden pedig meg kell jelennie a képviselőház illetékes bizottsága előtt, hogy számot adjon a cég intézkedéseiről. A hitelinformációs ügynökség október 5-ig kapott haladékot arra, hogy részletesen feltárja a helyzetet és a megoldás érdekében foganatosított intézkedéseket.

A vállalat hétfőn nyilvánosságra hozta Richard Smith meghallgatáson elmondandó, előre elkészített beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az amerikai kormányzat már hónapokkal a kibertámadás előtt figyelmeztette az Equifax illetékeseit, hogy informatikai rendszerük nem biztonságos, de a cégvezetés úgy döntött, megvárja, míg "történik valami".

Az Equifax először július végén észlelte az első hackertámadásokat, ám szeptember 7-ig nem tájékoztatta róluk sem az ügyfeleket, sem a felügyeleti szervet. "Ez olyan, mintha a Titanic irányítói nem húzták volna meg a vészharangot, amikor a hajó először nekiütközött a jéghegynek, arra várva, hogy a hajó még egy másik jéghegynek is ütközik s majd akkor szólnak" - fogalmazott az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában Michael Farrell, a georgiai műegyetem informatikai biztonsággal és adatvédelemmel foglalkozó intézetének vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!