Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tárgyalásokat kezd Washingtonban

Külföld, 2017.02.06

Az Európai Unió intenzív tárgyalásokat kezd az új amerikai kormányzattal a közel-keleti helyzet megoldásáról és olyan fontos témákról, mint az ukrajnai, a szíriai, vagy a líbiai helyzet, ezért már a hét második felében Washingtonba utazik Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elmondta, a tárgyalások február második felében Brüsszelben folytatódnak Mike Pence amerikai alelnök részvételével.

Számos fontos kérdést kell megtárgyalni, amelyekben vélhetően nézetkülönbségek lehetnek - tette hozzá.

Mogherini az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásának eredményeit ismertetve kijelentette, az Európai Uniónak javítania kell a líbiai menekülttáborokban uralkodó megrendítő humanitárius helyzeten. Véleménye szerint ezen egy módon lehet segíteni: úgy, ha az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársai bejuthatnak és tevékenykedhetnek a líbiai menekülttáborokban.

Ezzel egy időben az Európai Uniónak a Nemzetközi Migrációs Szervezettel együttműködésben azon kell dolgoznia, hogy már Líbia déli határain és akár azt megelőzően segítséget és ellátást nyújtson a délebbi országokból érkezők számára.

A migrációs áramlás kezelése Európa számára nem a falépítést, vagy az emberek távoltartását jelenti, hanem a rászorulóknak való segítségnyújtást - hangsúlyozta a főképviselő.

Emellett az unió kész segítséget nyújtani a líbiai hatóságoknak az ország déli határai hatékonyabb védelméhez, valamint a Földközi-tengeren tevékenykedő, a migráció megállítását és az embercsempész-hálózatok felszámolását célzó, uniós hadművelet (Sophia) munkatársai továbbra is végzik a líbiai parti őrség kiképzési feladatait - tette hozzá.

Mogherini Egyiptommal kapcsolatban kiemelte, az Európai Unió fokozni kívánja együttműködését a migrációs nyomás csökkentése terén és az azzal szorosan összefüggő terrorizmus felszámolásában. Hozzátette, Egyiptom kulcsfontosságú ország az arab világban, ezért fontos közreműködő partner a térség békéjének megteremtése és stabilitása megtartása szempontjából, beleértve a bizonytalan líbiai politikai helyzetet és az izraeli-palesztin konfliktust is.

A főképviselő Ukrajnával kapcsolatban elmondta: a tanácskozó külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Unió mindaddig fenntartja szankcióit Oroszországgal szemben, amíg Moszkva támogatást nyújt a szakadárok csapatainak Kelet-Ukrajnában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!