Az EU lezárta a Horvátországgal és Portugáliával szemben indított túlzottdeficit-eljárást

Külföld, 2017.06.16

Mivel a költségvetés hiányát Horvátország és Portugália GDP-je három százaléka alá tudta szorítani, az Európai Unió Tanácsa pénteken lezárta a két országgal szemben indított túlzottdeficit-eljárást.

Az uniós gazdasági és pénzügyminisztereket tömörítő tanács tájékoztatása szerint az ülésező miniszterek arra a következtetésre jutottak, hogy mindkét ország korrigálta költségvetési hiányát, ezért hatályon kívül helyezték a Horvátország esetében 2014 januárjában, Portugália esetében pedig 2009 decemberében hozott intézkedéseket.

Horvátországgal szemben az unió azért indított túlzottdeficit-eljárást, mert úgy találta, hogy megszegte a költségvetési hiányra vonatkozó előírásokat, az ország államháztartási hiánya ugyanis meghaladta a hazai össztermék (GDP) 5,5 százalékát, így az uniós, 3 százalékos referenciaértékeket.

A tanács megállapította, hogy ajánlásainak megfelelően Horvátország államháztartási hiánya 2014 végére a GDP 4,6 százalékára, 2015-ben 3,4, 2016-ban pedig 0,8 százalékra csökkent. Az Európai Bizottság 2017-es tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a hiány idén várhatóan 1,1 százalékra emelkedik ugyan, de 2018-ra 0,9 százalékra esik vissza.

Portugáliának költségvetési hiányán kellett javítania. Lisszabon nemzetközi hitelezők segítségét is kérte pénzügyi stabilitása és fizetőképességének biztosítása érdekében. Az EU-tól, az euróövezettől és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 78 milliárd euró hitelcsomagot kapott 2011-ben. Portugália 2014 májusában került ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette a hitelprogram valamennyi feltételét. A hitelekért cserébe szigorú gazdasági megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania a dél-európai országnak.

A tanács többször is meghosszabbította a hiány megszüntetésére vonatkozó határidőt az országot sújtó recesszióra való tekintettel. A beszámoló szerint Portugália államháztartási hiánya 2015-ben a GDP 4,4 százalékát tette ki, továbbra is elmulasztva a tanács által kitűzött újabb határidőt. Lisszabon kérésére a tanács úgy döntött, hogy nem szab ki bírságot és arra szólította fel Lisszabont, hogy 2016-ban csökkentse államháztartási hiányát a GDP 2,5 százalékára, és a GDP 0,25 százalékát kitevő konszolidációs intézkedéseket hajtsa végre.

A tanács csütörtöki ülésén megállapította, hogy Portugália államháztartási hiánya 2016-ban a GDP 2,0 százalékát tette ki, a banki támogatási intézkedések potenciális hiánynövelő hatása pedig nem veszélyezteti a hiány tartós csökkentését.

A miniszterek véleménye szerint mindkét ország megfogadta a tanács ajánlásait és megfelelő módon és eszközökkel korrigálták a költségvetési hiányra, valamint az államadósságra vonatkozó adataikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!