Az EU meghosszabbította palesztinai biztonsági misszióinak mandátumát

Külföld, 2017.07.04

Az Európai Unió (EU) egy évvel meghosszabbította a Palesztinában állomásozó rendőri és határőrizeti misszióinak mandátumát kedden.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a külügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanács a palesztin rendőrség számára támogatást nyújtó uniós koordinációs hivatal és munkatársai, valamint a rafahi átkelőhely védelmét és ellenőrzését biztosító uniós határőrizeti missziót megbízatását írásbeli eljárás útján hosszabbították meg. A két misszió része az EU azon szélesebb körű erőfeszítéseinek, amelyek célja, hogy az izraeli-palesztin konfliktus átfogó, kétállami megoldáson alapuló rendezése keretében (Izrael mellett) létrejöjjön a független palesztin állam.

Az uniós rendőri misszió 2006 januárjától nyújt segítséget a Palesztin Hatóság számára az ország jövőbeli - a rendőrség és az igazságszolgáltatás területén tevékenykedő, a jogállamiság megszilárdításán fáradozó - intézményeinek felállításához. A misszió tevékenységeihez a következő egy évre több mint 12 300 millió eurót (mintegy 3,8 milliárd forint) különített el az unió.

A tájékoztatás szerint az uniós határőrizeti misszió jelenlétével az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti bizalomépítéshez járul hozzá. A misszió költségvetése a következő egy éves időszakra 1,98 millió euró (mintegy 600 millió forint).

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének korábbi nyilatkozat szerint az 1967-es határok mentén, két egymás mellett létrejövő állam megoldása mellett képzelhető el egyedül a közel-keleti béke megteremtése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!