Az EU több mint 60 millió euróval járul hozzá iraki területek stabilizációjához

Külföld, 2017.10.12

Az Európai Bizottság 60,4 millió euró (mintegy 18,7 milliárd forint) értékű stabilizációs csomagot fogadott el csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet által korábban elfoglalt majd felszabadított iraki területek felzárkózásának és stabilizációjának támogatására.

A bizottsági tájékoztatás szerint a támogatás humanitárius, biztonsági, stabilizációs és megbékélést segítő tevékenységeket finanszíroz.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, a támogatással az unió továbbra is aktív szerepet vállal az ország felszabadított területei politikai stabilitásának megteremtésében, amely lehetőséget biztosít a megbékélésre és arra, hogy a hazájukat elhagyni kényszerültek visszatérhessenek otthonaikba.

Az uniós támogatásból 50,4 millió euró az iraki rászorultak alapvető szükségleteinek kielégítését és a szolgáltatások helyreállítását segíti, valamint kisvállalkozások és más a gazdasági tevékenységek újraindítását finanszírozza. A hozzájárulás által támogatásra váró 1200 kezdeményezés révén több mint 2,2 millió ember tud visszatérni otthonába. A fennmaradó 10 millió euró pedig a földeken korábban elhelyezett robbanóanyagok eltávolítását segíti.

A tájékoztatás szerint a csütörtökön jóváhagyott hozzájárulással az Iszlám Állam 2012-es megalapítását követően kirobban konfliktus kezdete óta Iraknak juttatott uniós támogatás összege 608,4 millió eurót tesz ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!