Az Európai Bizottság a bialowiezai fakivágások leállítására szólította fel Lengyelországot

Külföld, 2017.08.02

Felszólította az Európai Bizottság szerdán a lengyel hatóságokat, hogy tegyenek eleget az uniós bíróság előző heti rendeletének és ne folytassák a fakivágásokat a bialowiezai erdőben.

Mina Andreeva, a brüsszeli testület illetékes szóvivője kijelentette, hogy"az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtása szerves része az európai jognak, melyen az unió alapul.

A varsói környezetvédelmi tárca hétfőn közölte, a bíróság döntése dacára folytatni kell "az erdő megóvását célzó elengedhetetlen tevékenységet", a hírcsatornák pedig friss felvételeket sugároztak a folyamatban lévő fakivágásokról.

Andreeva kiemelte, hogy az üggyel a Lengyelországgal szembeni jogállamisági mechanizmus keretében is foglalkozni fognak, ha megerősítést nyer, hogy folytatódik az erdőirtás a területen.

"Lengyelországnak meg kell majd magyaráznia a döntését a bíróság előtt" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a bizottság komoly aggodalommal figyeli a helyzetet.

A bialowiezai ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, miután jóváhagyták a faritkítás kiterjesztését az erdő nem védett részén. Ennek értelmében mintegy 180 ezer köbméter fát vágnak ki egy évtized alatt.

Az intenzív fakivágás májusban vette kezdetét, ami az európai hatóságok és a környezetvédők szerint veszélyezteti a kontinens utolsó érintetlen erdejét, Varsó azonban azt hangoztatja, hogy az intézkedés célja az ősrengeteg pusztulásának megállítása, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködő rovarok támadták meg.

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A körülbelül 20 ezer állatfajnak és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó nemzeti park 1979-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!