Az Európai Bizottság az uniós polgárság jogait biztosító kezdeményezéseket vett nyilvántartásba

Külföld, 2017.03.22

Az Európai Bizottság elfogadott és nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat az EU-ból történő brit kiválás (Brexit) után megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, a Brexit megakadályozására irányuló kezdeményezést viszont elutasította - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata szerdán.

Közleménye szerint Az Uniós polgárságot az európaiaknak: a jus soli és a jus sanguinis ellenére egyesülve a sokféleségben, valamint az Uniós polgárság megtartása elnevezésű kezdeményezéseknek az a célja, hogy a bizottság védje meg az uniós polgárok jogállását és jogait az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból (EU) történő kilépését követően.

Az első arra kéri fel a bizottságot, hogy az Egyesült Királyságnak az EU-ból történő kilépésére tekintettel válassza külön az uniós polgárságot a tagállami állampolgárságtól, a második pedig az sürgeti, hogy a bizottság tartsa fenn az uniós polgárok jogát az Európai Unión belüli szabad tartózkodáshoz. A bizottság véleménye szerint fontos, hogy bizonyosságot és biztonságot nyerjen az a 4 millió polgár - az Egyesült Királyságban élő 3,2 millió uniós polgár, és az unióban élő 1,2 millió brit állampolgár -, akik bizonytalanok a jövőjüket illetően.

A sajtószolgálat szerint jóllehet a bizottság nem javasolhat másodlagos jogszabályt abból a célból, hogy uniós polgárságot biztosítson olyanoknak, akik nem rendelkeznek az unió tagállamai egyikének állampolgárságával, az 50. cikk szerinti, soron következő tárgyalások során központi szerepet kell kapniuk az uniós polgárokat az Egyesült Királyságban, illetve a brit állampolgárokat az EU-ban megillető jogoknak.

A harmadik, Állítsuk meg a Brexitet! elnevezésű kezdeményezés esetében a bizottság azt állapította meg, hogy nem teljesülnek a nyilvántartásba vétel feltételei. Az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkének első bekezdése kifejezetten lehetővé teszi, hogy bármely tagállam kilépjen az Európai Unióból saját alkotmányos előírásainak megfelelően - közölte a bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!