Az Európai Bizottság cáfolta a Juncker esetleges lemondásáról szóló sajtóhíreket

Külföld, 2017.02.20

Határozottan cáfolta hétfőn az Európai Bizottság a testületet vezető Jean-Claude Juncker esetleges lemondásáról szóló, névtelen forrásokra hivatkozó sajtóértesüléseket.

Alexander Winterstein szóvivő a bizottság szokásos napi sajtóértekezletén kijelentette: "Biztosra vehető, hogy Juncker ki fogja tölteni a mandátumát, energiával és eltökéltséggel telve, és nem indul újra a tisztségért."

Margaritisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője ugyancsak leszögezte, hogy "Juncker nem fog lemondani", kollégája, Mina Andreeva pedig hangsúlyozta, hogy az egykori luxemburgi kormányfő "épp annyira motivált, mint az első hivatali napján volt".

A La Repubblica című olasz lap hétfőn arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy a következő hetekben elképzelhető Juncker lemondása, ha nem sikerül elérnie, hogy a tagállami vezetők nyilatkozatot fogadjanak el az európai projekt újraindításáról az EU márciusi csúcstalálkozóján, a Római Szerződés 60. évfordulóján.

Mark Rutte holland kormányfő és Angela Merkel német kancellár állítólag nem szeretne nagyszabású évfordulós ünneplést vagy hangzatos nyilatkozatokat, tekintettel az idei választásokra, amelyek a populista erők megerősödését eredményezhetik országaikban.

Szakértők szerint amennyiben valamilyen okból Juncker mégis lemondana, akkor a bizottság finn, lett vagy holland alelnöke, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis vagy Frans Timmermans lehetne esélyes a posztra.

Jean-Claude Juncker 2014 novemberében kezdte meg munkáját az EU végrehajtó, javaslattevő szervének élén Brüsszelben. Elődje, a portugál José Manuel Barroso két mandátumon keresztül töltötte be az elnöki tisztséget, Juncker azonban nemrégiben azt mondta, kizártnak tartja, hogy egy újabb cikluson át vezesse a bizottságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!