Az Európai Bizottság döntött az ingyenes InterRail-bérlet idei támogatásáról

Külföld, 2018.03.01

Az Európai Bizottság az ingyenes InterRail-program idei, 12 millió euró értékű költségvetési támogatásáról döntött, amelynek keretében 20-30 ezer fiatal utazhat majd ingyen az unióban - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a főként oktatási céllal előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, két hétre szóló Interrail-jegyet biztosítanának az unióban.

A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitása, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

A tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű programban ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa elmondta, a kezdeményezés jól illeszkedik az Európai Unió azon törekvései közé, amelyek a tanulási mobilitást, az aktív uniós polgárság megerősítését, a társadalmi beilleszkedést és a fiatalok ismereteinek bővítését, határon átnyúló kapcsolataik megteremtését és erősítését támogatják.

A kezdeményezésről népszerűsítő kampány indul, majd pályázat útján lehet jelentkezni az ingyenes vasúti közlekedést, szükség esetén - figyelembe véve a környezeti szempontokat, valamint a távolságot - egyéb közlekedési módokat biztosító programba.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, az uniós program szószólójaként az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, kormányváltás esetén a következő kabinet egyik első vállalása a program hazai kiterjesztése lesz.

Magyarország lesz az első, amely csatlakozik az ingyenes InterRail-bérlet programhoz és minden, 18. életévét adott évben betöltő fiatalnak biztosítani fogja az utazási lehetőséget. Ez évente alig kilencmilliárd forintnyi költségvetési kiadást jelent, ami töredéke például a jelenlegi kormányzat Brüsszel-ellenes propagandára fordított büdzséjének - mondta a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!