Az Európai Bizottság meghosszabbította a zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedéseit

Külföld, 2017.06.30

Az Európai Bizottság egy évvel meghosszabbította az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt hátrányokat szenvedő európai zöldség- és gyümölcstermelőket segítő rendkívüli támogatását, és  további 70 millió euró biztosítása mellett döntött - közölte az uniós bizottság pénteken.

A támogatási keret 100 százalékos anyagi térítést biztosít azoknak a termelőknek, akik termékfeleslegüket a közétkeztetésbe adják vagy jótékonysági felajánlást tesznek, elkerülve ezzel az étkezésre alkalmas élelmiszer kidobását.

Az állati takarmányozásra, komposztálásra vagy feldolgozásra szánt gyümölcsök leadása esetén a támogatás valamivel kevesebb. A rendkívüli támogatást igénybe vevő európai termesztők továbbra is részesülhetnek az Európai Unió közös agrárpolitikájának egyéb intézkedéseiből - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság piacfelügyeleti értékelése azt mutatja, hogy az intézkedés jellemzően a zöldségek piaci helyzetét javította. Az orosz importtilalom által érintett termelés nagy részét sikerült átirányítani az alternatív piacokra, a piaci árak pedig stabilizálódtak.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt piacot vesztett és ez által nehéz helyzetbe került zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedést az Európai Bizottság 2014 augusztusában vezette be.

A gazdasági szankciókat az Európai Unió az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be azt követően, hogy 2014 júniusában - nyugati meggyőződés szerint - a Moszkva támogatásával tevékenykedő oroszbarát lázadók lelőtték a maláj légitársaság MH17-es járatszámú utasszállító repülőgépét Kelet-Ukrajnában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!