Az Európai Parlament beavatkozást sürget a Csecsenföldön üldözött melegek ügyében

Külföld, 2017.05.18

Azonnali beavatkozást sürget csütörtöki állásfoglalásában az Európai Parlament a Csecsenföldön üldözött melegek ügyében.

Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott dokumentum arra szólítja fel a csecsen hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a meleg férfiak üldözésének az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi tartományban.

A képviselők mély aggodalmuknak adtak hangot a meleg vagy melegnek vélt férfiak önkényes fogva tartása és megkínzása miatt, valamint elítélték a helyi hatóságok nyilatkozatait, amelyekben tagadják a homoszexuálisok létét Csecsenföldön, ugyanakkor erőszakra hívnak fel az LGBTI közösség ellen.

A parlament a fogvatartottak mielőbbi szabadon bocsátását sürgette, illetve azt, hogy a csecsen hatóságok "tartsák tiszteletben az emberi jogokat és szavatolják minden állampolgár biztonságát".

"Az orosz kormány felelőssége, hogy alaposan és objektíven kivizsgálja a jogsértéseket és bíróság elé állítsa az elkövetőket" - írták az állásfoglalásban, amely szerint az Európai Bizottságnak és az Európa Tanácsnak támogatnia kellene a vizsgálatokat.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. A lap cikke szerint többüket megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki. A csecsen hatóságok rágalomnak minősítették az újság által közölteket, az állítva, hogy a köztársaságban nem élnek melegek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!