Az Európai Unió humanitárius segélyt juttat Ukrajnának

Külföld, 2017.02.20

Az Európai Unió 18 millió euró (mintegy 5,6 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt nyújt Ukrajna fegyveres konfliktusok által sújtott keleti országrészében élők számára - közölte Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, a frontvonal mindkét oldalán élő, szükséget szenvedő civil számára segítséget kell nyújtani, az Európai Unió nem hagyja magára a konfliktusok miatt sokat szenvedett ukrajnai lakosságot.

A humanitárius segélycsomag elengedhetetlen gyógyászati eszközöket, vizet, tisztálkodó szereket és a hideg ellen menedéket biztosító sátrakat tartalmaz.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió és tagállamai a 2014 óta tartó konfliktus által érintett területen élő, mintegy 2,8 millió lakos megsegítésére eddig 399 millió euró közvetlen támogatást nyújtottak.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én megszállta a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. E terület orosz annektálását a nemzetközi közösség nagy része viszont nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával.

A Krím félsziget bekebelezését követően a kelet-ukrajnai harcokban több mint 9000 embert öltek meg 2014 tavasza óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!