Az iraki kurd régió helyzetéről tárgyalt Ankarában az iraki kormányfő

Külföld, 2017.10.25

Az észak-iraki kurd autonóm régió helyzetéről tárgyalt szerdán Ankarában Haider el-Abádi iraki kormányfő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A több mint kétórás megbeszélés után a két vezető közös sajtótájékoztatót tartott.

Abádi felszólalásában kiemelte: a szeptember 24-i kurd függetlenségi népszavazás Irak feldarabolását és az ország határainak újrarajzolását célozta. Hozzátette: eljött az idő, hogy a térség problémái megoldódjanak. Az iraki erők az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet felett győzelmet arattak, de Bagdad az alkotmánnyal ellentétes összes fegyveres csoport ellen törvényes harcot vív - fogalmazott Abádi.

Erdogan a sajtótájékoztatón leszögezte: Ankarának nem változott az álláspontja, továbbra is Irak területi egységének megőrzése mellett foglal állást. Az államfő rámutatott: a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Irakban is jelen van, például az északkeleti Kandil-hegységben vagy az északnyugat Szindzsár környékén.

Erdogan hangsúlyozta: Ankara kész Bagdaddal együttesen fellépni az említett vidékeken. Nyomatékosította egyúttal: Törökország támogatni fogja Irak központi kormányát abban, hogy az ország "feltámadjon hamvaiból" és a térségben béke köszöntsön be. Erdogan közölte: a török és az iraki fél sorra vette, hogy ennek érdekében milyen politikai, katonai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális lépések szükségesek.

Abádi a nap folyamán később török hivatali kollégájával, Binali Yildirimmel is találkozott.

Yildirim közös sajtótájékoztatójukon bejelentette: Abádival megállapodott abban, hogy a közeljövőben közös minisztertanácsi ülést tartanak Törökországban, amire először kerül sor. Yildirim ugyanakkor jelezte: Ankara abban a törekvésében is támogatja Bagdadot, hogy átvegye az irányítást a haburi határállomás felett.

Irak központi kormánya szeptember 25. óta hiába követeli a kurd vezetéstől a szomszédos országok felé vezető átkelőhelyek átadását. Bagdad korábban figyelmeztetett: a Délkelet-Törökországban szeptember vége óta közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről fogják átvenni Haburi ellenőrzését.

A szeptember 25-i kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta a kurd autonóm régió és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők a múlt héten két nap alatt visszafoglalták az IÁ elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került, vitatott területeket.

A győztes hadműveletet követően Abádi azt javasolta, hogy az alkotmány és a partnerség szellemében rendezzék a kurdisztáni referendum miatt kialakult feszült helyzetet, de a párbeszéd előfeltételéül szabta, hogy a kurdok tekintsék semmisnek a népszavazás eredményét.

Az iraki kurd régió kormánya szerda hajnalban nyilatkozatot tett közzé, amely szerint kész felfüggeszteni a népszavazás eredményét és nyílt párbeszédet kezdeni Bagdaddal az iraki alkotmány alapján. A nyilatkozat emellett azonnali tűzszünetre és minden, az ország északi térségében zajló katonai műveletnek a leállítására szólít fel, az iraki központi kormány és az autonóm Kurdisztán között kialakult válsághelyzet rendezése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!