Az isztambuli egyezmény magyar ratifikációját sürgette az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának delegációja

Külföld, 2018.02.14

Magyarországra látogatott az Európai Parlament Nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának küldöttsége, amely az Isztambuli egyezmény ratifikációjának állapotát, a szexuális és reprodukciós jogok helyzetét, a nők politikai-gazdasági szerepvállalását, a munka-magánélet egyensúlyát és a roma nők helyzetét vizsgálta.

Az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a látogatáson a német szociáldemokrata Maria Noichl vezető mellett az osztrák liberális Angelika Mlinar, és a német zöldpárti Terry Reintke, valamint Járóka Lívia (FIdesz-KDNP) és Morvai Krisztina (Jobbik) vett részt.

A delegáció tárgyalt Hoffmann Rózsával (KDNP), az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnökével, Mészáros Árpáddal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával, Székely László alapjogi biztossal, Honecz Ágnessel, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökével, valamint a Miniszterelnökség, az Emmi, és az Igazságügyi Minisztérium szakértőivel.

A közlemény szerint a küldöttség sürgette Magyarországot, hogy a nők védelme érdekében minél előbb ratifikálja az isztambuli egyezményt, amely a nők és családon belüli erőszak elleni fellépésért küzd. Felhívták emellett a figyelmet a nemi egyenlőségért küzdő nem kormányzati szervezetek (NGO-k) és független szakértők nehéz helyzetére, valamint arra, hogy a nemi sztereotípiák nagyon erősek a nőkkel szemben, akiknek tradicionális társadalmi szerepekben kell a társadalom szerint részt venniük, a kormány pedig szerintük az anyaságban látja a női létet.

Maria Noichl, a delegáció vezetője a közlés szerint azt mondta, aggodalommal figyelik, hogy a nők civil szerepvállalását szándékosan aláássák, és zavaró, hogy megkérdőjelezhető az egyetemek szabadsága. "A szabad gondolkodás és szabad kutatás alapvető Európában" - fogalmazott a szociáldemokrata politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!