Az ítélkezés szigorítására szólított fel az amerikai igazságügyi miniszter

Külföld, 2017.05.12

Jeff Sessions, amerikai igazságügyi miniszter az ítélkezés szigorítására szólította fel az amerikai ügyészeket.

A tárcavezető csütörtökön éjjel küldött feljegyzést, amelyben a büntető perekben a lehető legszigorúbb ítéletek kiszabását javasolta az Egyesült Államok több ezer ügyészének. A levél pénteken reggel került nyilvánosságra, s a miniszter a sajtónak is megerősítette a bűnügyi igazságszolgáltatásra vonatkozó új irányvonalat. A kétoldalas feljegyzésből kiderül, hogy a Trump-kormányzat elfordul elődje, Barack Obama enyhébb ítélkezési politikájától. Az Obama-adminisztráció ugyanis bizonyos, kisebb jelentőségűnek tartott és erőszakkal nem járó bűnügyekben - például a kábítószer fogyasztásával, vagy terjesztésével összefüggő perekben - enyhébb büntetési tételeket alkalmazott, és igyekezett elkerülni a börtönbüntetés kiszabását. "A törvények érvényre juttatásáért felelős politikánk erkölcsös és igazságos és következetességet mutat. Ez a politika teljes mértékben él a kongresszus által számunkra biztosított eszközökkel" - fogalmazott feljegyzésében az igazságügyi miniszter.

Ez az új politika az enyhébb - eddig szabálysértésnek minősülő - cselekedetek esetében is kötelező minimális büntetés kiszabását szorgalmazza. Elemzők szerint ennek elsősorban a nagyvárosokban elharapódzott, járványszerű kábítószerfogyasztás büntetőjogi eszközökkel történő visszaszorítása a célja.

Jeff Sessions ennek többször is, legutóbb csütörtökön a nyugat-virginiai Charlestonban mondott beszédében hangot adott. "A kábítószer-járvány fontos tényezője az erőszakos bűncselekmények növekedésének az Egyesült Államokban. A kábítószer-kereskedelem már önmagában is erőszakos biznisz" - fogalmazott a miniszter Charlestonban. Pénteken délelőtt egy Washingtonban tartott rendezvényen a sajtóhoz szólva megerősítette: "minden ügyész alapvető felelőssége a vádemelés és az ítélethozatal. Én bízom az ügyészeinkben, hogy jó döntéseket hoznak. Megérdemlik, hogy megszabadítsuk őket a béklyóktól" - hangsúlyozta Sessions. A minisztérium nmcsak javasolja a legszigorúbb büntetési tételek alkalmazását, hanem előírja, hogy amennyiben egy ügyész az enyhébb bűncselekményekre nem az adott ügyben lehetséges legszigorúbb büntetés kiszabását javasolja, akkor ehhez előzetesen engedélyt kell kérnie a felettesétől.

"Hadd legyek világos: mi azokat a törvényeket tartatjuk be, amelyeket a kongresszus elfogadott. Ez alapvető küldetésünk és alkotmányos kötelezettségünk is egyben" - szögezte le pénteken az igazságügyi miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!