Az olaszországi kikötők lezárását sürgeti az olasz ellenzék

Külföld, 2017.06.27

Az olaszországi kikötők lezárását szorgalmazta Renato Brunetta, a Hajrá Olaszország (FI) olasz ellenzéki párt képviselőházi frakcióvezetője kedden az olasz belügyminiszternél, miután az utóbbi két nap alatt Líbiából útnak indult mintegy 8500 embert mentettek ki a Földközi-tengerből és szállítottak az olasz partokra.

Hétfőn egy nap alatt ötezer migránst emeltek fedélzetre az olasz parti őrség emberei, a Földközi-tengeri embermentésben részt vevő nem kormányzati szervezetek (NGO), valamint más nemzetiségű hadihajók és kereskedelmi hajók Líbia és Itália partjai között.

Ezeket és a hétvégén mentett más csoportokat is beszámítva a következő órákban mintegy 8500 ember érkezését várják az olaszországi kikötőkbe mindenekelőtt Szicíliába és Calabriába.

Renato Brunetta, a jobbközép FI képviselőházi frakcióvezetője az olaszországi kikötők azonnali lezárására sürgette Marco Minniti olasz belügyminisztert.

Paolo Romani, a FI szenátusi frakcióvezetője szerint egyértelmű, hogy az olaszországi migrációs helyzet "egyre drámaibb". Sürgette, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjében mentett csoportokat az NGO-k és más mentőhajók is vigyék bármelyik más európai országba. A FI politikusa szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozására van szükség az Olaszországot érintő bevándorlási hullám miatt. Alessandro Pagano, az ellenzéki Északi Liga képviselője szerint egyértelmű, hogy Olaszország "megszállás" alatt van, s ez az olaszországi "társadalmi békét veszélyezteti".

Az Il Giornale jobbközép szellemű napilap értesülései szerint az olaszországi táborok, ahol egyrészt a menedékkérők, másrészt az illegális bevándorlók is tartózkodnak, az "összeomlás szélén állnak" a telítettség miatt.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta több mint 73 ezren érkeztek, ez 13 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában volt. Ebben nincs benne a mostani, csaknem 8500 ember. Tavaly egész évben több mint 181 ezren érkeztek. Az olaszországi regisztrációs központokban (hotspot) és más befogadási központokban, valamint illegális bevándorló-táborokban jelenleg majdnem 300 ezren tartózkodnak. A szicíliai Mineo területén működő 3 ezres tábor menedékkérői kedden kivonultak a központból, és elfoglalták a Catania és Gela közötti országutat. Később a hatóságok képviselői meggyőzték őket, hogy szüntessék be a demonstrációt. A táborban bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak, miután a tábor vezetése betiltotta a nyílt lángon való főzést, és arra kötelezte a menedékkérőket, hogy a menzán egyenek. Ezenkívül betiltották a táboron belüli üzletelést, kereskedelmet is, amely a prostitucióra is vonatkozott. A lampedusai hotspotban az olasz hatoságok őrizetbe vettek egy 23 éves szomáliai férfit, akit május végén érkezett és azóta megfigyelés alatt tartották. Menedékkérők szerint a férfi embercsempész, aki a líbiai táborokban kínozta és bántalmazta őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!