Az orosz kapcsolatokról faggatták az amerikai igazságügyi minisztert a képviselőházban

Külföld, 2017.11.14

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokról faggatták Jeff Sessions amerikai igazságügyi minisztert kedden azon a meghallgatáson, amelyet a képviselőház igazságügyi bizottságában tartottak.

A meghallgatáson a miniszter rendkívül határozottan hangsúlyozta a törvényhozók előtt: soha nem vezette félre a kongresszusi politikusokat azzal kapcsolatban, hogy mit tudott a kampánycsapat munkatársainak az oroszokkal fenntartott kapcsolatairól. A miniszter leszögezte: "nem fogadom el és visszautasítom azon vádakat, miszerint eskü alatt valaha is hazudtam volna. Az egész hazugság. "

Jeff Sessions a tavalyi elnökválasztási kampány idején Donald Trump külpolitikai tanácsadó bizottságának vezetője volt. Az Oroszországgal kapcsolatos összes vizsgálatból azonban kivonta magát, ezért nevezte ki helyettese, Rod Rosenstein Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatóját a Donald Trump munkatársai és oroszok között a tavalyi elnökválasztási kampányban történt esetleges összejátszás kivizsgálására.

Sessionst a keddi meghallgatáson Trump kampánycsapatának egyes volt munkatársairól kérdezték, így például két másik volt tanácsadóról, Carter Page-ről és George Papadopoulosról. Page korábban azt nyilatkozta, hogy tájékoztatta Jeff Sessionst oroszországi útjáról, Papadopoulos pedig bűnösnek tartva magát, elismerte, hogy hazudott az FBI-nak az orosz kapcsolatairól.

A miniszter kedden a törvényhozóknak elmondta: nem emlékszik, hogy találkozott volna Carter Page tanácsadóval. Majd közölte: eleinte ugyan nem ötlött fel neki, de most már emlékszik, hogy George Papadopoulosszal tudatta: nincs felhatalmazása arra, hogy Donald Trumpot képviselje orosz kormánytagoknál. Jeff Sessions korábban mindig cáfolta, hogy bármit is tudott volna Donald Trump kampánycsapata munkatársainak orosz tisztségviselőkkel történt találkozóiról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!