Az orosz rendvédelmi szerveknél nem tudnak a csecsen melegek üldöztetéséről

Külföld, 2017.04.18

Az orosz főügyészséghez, a belügyminisztériumhoz, a Nyomozó Bizottsághoz (SZK) és a csecsen ügyészséghez nem érkezett bejelentés azzal kapcsolatban, hogy Csecsenföldön meleg férfiakat börtönöztek volna be és öltek volna meg, ahogy azt sajtójelentések állítják - jelentette ki Tatyjana Moszkalkova, Oroszország emberi jogi biztosa újságíróknak kedden Moszkvában.

A Novaja Gazeta című orosz független napilap április 1-jén közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön több mint száz férfit vettek őrizetbe "a hagyományostól eltérő nemi irányultságuk" miatt, közülük legkevesebb hárman meghaltak. Az újság később arról is írt, hogy tudomása szerint az elfogott melegeket titkos táborokban tartják fogva, amelyek közül az egyik Argun város közelében működik. A Novaja Gazeta szerint az őrizeteseket kínzásnak vetették alá.

Moszkalkova közölte: arra kérte a Novaja Gazetát, hogy közölje vele az áldozatok nevét, mert adatok híján nehéz ellenőrizni az információt.

A csecsen ügyészség hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot folytat az ügyben. Korábban Alvi Karimov, Csecsenföld vezetőjének sajtótitkára azt mondta, hogy "lehetetlen elfogni és elnyomni olyanokat, akik nem léteznek a köztársaságban". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az orosz elnöki hivatalnak nincs megerősített értesülése a melegek elleni atrocitásokról, de szükségesnek tartja az ügy kivizsgálását.

A cikkek megjelenése után a Novaja Gazeta újságírói fenyegetéseket kaptak Csecsenföldről. A lap jogi képviselője elmondta, hogy a szerkesztőség a csecsen melegek ügyében bírósági úton próbálja meg reagálásra bírni az SZK-t.

A publikációk nyomán az atrocitások leállítását és a történtek kivizsgálását sürgette jogvédő aktivisták mellett az ENSZ emberi jogi főbiztosa és az EBESZ is. Az értesülések miatt nyugtalanságának adott hangot az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, és a melegek elleni feltételezett erőszakcselekményeket elítélte két amerikai szenátor is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!