Az orosz szálakat vizsgáló különleges ügyész vádesküdtszéket hozott létre

Külföld, 2017.08.04

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Washington, 2017. augusztus 4., péntek (MTI)- A tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller vádesküdtszéket hozott létre.

Megfigyelők a fejleményt nagyon jelentősnek értékelik. A vádesküdtszék - más kifejezéssel: nagy esküdtszék - létrehozása ugyanis jóval több eszközt ad a vizsgálatot vezető Muellernek ahhoz, hogy bizonyítékokat kutathasson fel, bírság terhe alatti idézéseket adhasson ki, vagy tanúkat idézhessen meg. Az amerikai jogrendszerben a nagy esküdtszék mérlegeli, hogy az adott bizonyítékok elég erősek-e ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson, vagyis végső soron az esküdtszék dönthet a vádemelésről.

Az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozó egyik jogi szakértő, Paul Callan volt ügyész szerint ez azt jelentheti, hogy Robert Mueller - aki "megörökölte" a már folyamatban lévő vizsgálatot - olyan információkra bukkanhatott, amelyeknek bűnügyi felelősségre vonás lehet a következményük. Donald Trump jogászcsapatának egyik ügyvédje, Jay Sekulow viszont azt nyilatkozta a Fox televíziónak, hogy "ez nem szokatlan lépés".

A Reuters brit hírügynökség csütörtök esti információi szerint a nagy esküdtszék már ki is adott bírság terhe alatti idézéseket a 2016 júniusában Donald Trump idősebb fia, veje és Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő közötti találkozóval összefüggésben.

Az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás végigkíséri Donald Trump elnökségének első hat hónapját. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mellett kongresszusi bizottságok is vizsgálják az "orosz szálakat". Moszkva mindig cáfolta a beavatkozás vádját, Donald Trump pedig azt cáfolja folyamatosan, hogy a választási kampányban összejátszott volna Oroszországgal.

A CNN hírtelevízió - meg nem nevezett hírforrásokra hivatkozva - azt jelentette, hogy szövetségi nyomozók állítólag Donald Trump és munkatársai Oroszországhoz fűződő üzleti-pénzügyi kapcsolatait vizsgálják. Jay Sekulow, Trump egyik ügyvédje azonban ezt az információt - szintén a CNN televízióban - cáfolta, mondván, erre vonatkozó dokumentációt soha, senki nem kért tőlük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!