Az oroszok leginkább az állami televíziónak hisznek

Külföld, 2017.05.03

Az oroszok 70 százaléka a hírmédiumok közül leginkább az országos központi (állami) televíziónak hisz - derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 63 százaléka bízik meg a regionális televíziókban, 49 százaléka az országos vagy a regionális sajtóban, 45 százaléka a hír- és hivatalos portálokban, 42 százaléka pedig az állami rádióban. A regionális és helyi rádióknak, csakúgy mint a közösségi médiának 39 százalék hisz, a külföldi média esetében pedig ez az arány csupán 16 százalék.

Az orosz lakosság fő hírforrása továbbra is a televízió, ám annak népszerűsége a 2015-ben mért 62 százalékhoz képest mára 52 százalékra csökkent. Elsősorban hír- és közösségi oldalakról, valamint blogokból 32 százalék tájékozódik, ami 10 százalékpontos növekedést jelent a két évvel ezelőtti adathoz képest. Értesüléseit az internetről a 18-24 évesek 65 százaléka és a 25-34 évesek fele szerzi be.

A rádiót és az újságokat az oroszok 3, illetve 4 százaléka használja a tájékozódás alapvető eszközéül.

Egymásnak ellentmondó információk esetén az oroszok 46 százaléka inkább a televíziónak hisz. (Ezen válaszadók részaránya 2013-ban még 60 százalék volt.) A híroldalakat és blogokat ilyen helyzetben 25 százalék tartja szavahihetőbbnek, az újságokat és a rádiót 2 százalék, a "füleseknek", azaz a szóbeszéd útján szerzett értesüléseknek pedig 11 százalék hisz.

A híradások elfogulatlansága az oroszok szerint azok tartalmától függ. A válaszadók úgy vélekedtek, hogy a médiumok elsősorban, mintegy 70 százalékos arányban, a természeti csapásokról számolnak be részrehajlás nélkül. Az államfőről szóló hírek objektivitásában 55, az orosz külpolitikáról tájékoztató anyagokéban pedig 51 százalék hisz. Ugyanez az arány az ellenzék tevékenységéről tudósító beszámolók esetében 34, a gazdasági helyzet megvilágítása esetében pedig csak 31 százalék.

A felmérést Oroszország 130 településének bevonásával végezték el, 1600 fős mintán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!