Az oroszok több mint kétharmada büszke hazájára

Külföld, 2017.05.04

Az oroszok 67 százaléka büszke jelenleg Oroszországra, a 2010-ben mért 55 százalékkal szemben - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont csütörtökön közzétett felméréséből.

Ezzel ellentétes érzéseket a válaszadók 25 százaléka táplál hazája iránt. A közvélemény-kutatók által megkérdezettek 75 százaléka büszke rá, hogy orosz állampolgár.

A Levada-központ szociológusai az Interfax orosz hírügynökségnek elmondták, hogy a büszkeségérzés a "posztkrími" (a Krím félsziget elcsatolását követő) 2014-2015-ös időszakban erősödött fel. Akkor a pozitív önérzetűek csoportja gyakorlatilag négyszer volt nagyobb ellentábornál. Azóta némi csökkenés következett be, de egészében továbbra is erős maradt az ország és az állampolgári azonosságtudat miatti büszkeségérzés szintje.

Az oroszok 40 százaléka az ország természeti kincseire, illetve történelmére, 36 százalék pedig a fegyveres erőkre büszke. 29 százalék keblét az ország mérete, illetve annak kultúrája miatt dagasztja jóérzés, 24 százalék a sportteljesítményekre, 23 százalék Oroszország nemzetközi súlyára, 14 százalék a jelenlegi orosz tudomány vívmányaira, 11 százalék pedig a honfitársaira büszke.

A Levada-központ szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy 2014-ben és 2015 tavaszán a hadsereg még nem tartozott a vezető trojkához, a sportteljesítmények, a kultúra és az ország területi nagysága mögé szorult a felmérésben. A fegyveres erők iránti büszkeség a szíriai katonai beavatkozás nyomán erősödött föl.

A felmérést Oroszország 137 településének bevonásával végezték el 1600 fős mintán, a 18 évnél idősebb lakosság körében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!