Az osztrák elnök a nacionalizmus terjedésének feltartóztatását sürgette Brüsszelben

Külföld, 2017.02.13

A nacionalizmus terjedésének feltartóztatását sürgette hétfőn Brüsszelben Alexander Van der Bellen osztrák elnök , aki szerint olyan vezetőkre lenne szükség az uniós tagállamok élén, akiknek meggyőződésük, hogy az európai projekt erősebbé teszi az országukat.

Az osztrák elnökválasztást a bevándorlásellenes riválisával szemben decemberben megnyerő Van der Bellen kijelentette, országa - mint fogalmazott - "bizonyíték arra, hogy le lehet győzni a jobboldali populizmust."

Az államfő, akinek a mostani az első hivatalos külföldi látogatása, hangsúlyozta, nem létezik "általános recept" a nacionalizmus ellen, az lényeges azonban, hogy az uniós tagállamok vezetői higgyenek az Európai Unióban.

Van der Bellen - aki Christian Kern osztrák kancellárral együtt tárgyalást folytatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével - kijelentette: a Brexit "paradox módon" azzal az eredménnyel járt, hogy az osztrák lakosság elkezdte jobban értékelni az EU-tagság előnyeit.

A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Juncker arra kérte a közelgő franciaországi és hollandiai választások jelöltjeit, hogy ne vegyék át populista riválisaik üzeneteit. "Ha le akarjuk győzni a populizmust, akkor ne vegyük át ugyanazokat az üzeneteket" - szögezte le.

Az osztrák kancellár a kiküldetési irányelv módosítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot méltatta a sajtóértekezleten, amelynek értelmében a munkabér és a munkafeltételek területén ugyanazok a szabályok vonatkoznának a kiküldetésben lévő munkavállalókra, mint a helyiekre.

A tervezet ellen tiltakozását fejezte ki tizenegy, többségében újonnan csatlakozott tagállam, köztük Magyarország is, hangsúlyozva, hogy azzal kiszorítanák a kelet- és közép-európai munkavállalókat az egységes belső piacról, a szabályozni kívánt kérdés ráadásul nem is uniós hatáskör.

Christian Kern azonban kijelentette, hogy "döntő fontosságú" az előrelépés a javaslat elfogadása felé. "Nem azzal van a problémánk, hogy más európai országokból érkezett emberek dolgoznak Ausztriában. A problémát az jelenti, hogy ezt nem tisztességes körülmények között teszik" - fogalmazott.

A munkáltatók a jelenleg hatályos szabályok értelmében nem kötelesek a fogadó országban érvényes minimálbérnél többet fizetni a kiküldött dolgozóiknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!