Az új lengyel kormányfő januárban tárgyal Junckerrel a lengyel bírósági reformról

Külföld, 2017.12.15

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás lehetséges beindítása kapcsán emlegetett lengyel bírósági reform ügyében tárgyal januárban Mateusz Morawiecki az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel - közölte maga az új lengyel kormányfő pénteken.

Morawiecki a brüsszeli EU-csúcstalálkozóról Varsóba tartva a repülőgép fedélzetén nyilatkozott e kérdésről. A lengyel kormányfő ugyanis csütörtökön nem zárta ki, hogy az Európai Bizottság (EB) jövő szerdán elindíthatja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen.

Morawiecki pénteken elmondta: Junckerrel - akivel előző nap a visegrádi miniszterelnökök bővített ülése során találkozott - "megállapodtak abban, hogy párbeszédet fognak folytatni". Leszögezte: nem azért vett részt a brüsszeli csúcstalálkozón, hogy "akárkitől is akármit kérjen valamiféle halasztásokat illetően".

"Az EB-nek van bizonyos saját eljárása, mi pedig úgy gondoljuk, hogy jogunk van változásokat bevezetni az igazságügyben" - jelentette ki, hozzáfűzve: "nagyon röviden magyarázta meg" Junckernek a témát, megbeszélték viszont, hogy a bírósági reform részleteit egy "hosszabb, közös januári találkozón" tisztázzák egymással.

A folyamatban lévő lengyel igazságügyi reform azon témák egyike, melyek miatt Brüsszel tavaly januárban elindította Varsóval szemben a jogállamisági mechanizmust. A reform fontos részét alkotó két bírósági törvényről várhatóan még pénteken szavaz a lengyel felsőház.

A jogállamisági mechanizmus harmadik szakasza, a hetes cikk szerinti eljárás végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Angela Merkell német kancellár pénteken elmondta: Franciaország és Németország támogatni fogja az EB-t, ha úgy dönt, hogy a jövő héten megindíthatja a hetes cikk szerinti eljárást Varsóval szemben. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy új tárgyalásokra van esély, melyek szükségtelenné tennék a lépést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!