Az ukrán főügyész megnevezte a Kijevben agyonlőtt volt orosz képviselő merényletének megrendelőit és végrehajtóit

Külföld, 2017.10.09

A Kijevben tavasszal agyonlőtt volt orosz parlamenti képviselő meggyilkolását egy ismert orosz alvilági bandafőnök finanszírozta és szervezte meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel együttműködve - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Jurij Lucenko ukrán főügyész Kijevben.

Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lőtte le fényes nappal támadója. A lövöldözésben Voronyenkov a helyszínen életét vesztette, de testőre megsebesítette a támadót, aki kórházba szállítása után halt bele a sérülésébe. A lövöldözésben a testőr is megsebesült. A merénylet komoly visszhangot váltott ki az ukrán és a nemzetközi sajtóban egyaránt.

"Meggyőződésünk szerint Voronyenkovot azért ölték meg, mert tanúvallomást készült tenni arról, hogy orosz csapatok tartózkodnak Ukrajna területén, továbbá tanúskodott volna az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban. Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki fizikai megsemmisítését annak érdekében, hogy Voronyenkov ne tudjon ukrán és nemzetközi bíróságok előtt tanúvallomást tenni" - szögezte le ismételten a főügyész.

Lucenko tájékoztatása szerint az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlegének információi alapján, amelyet az ukrán fővárosi ügyészség vizsgálati eredményei is alátámasztottak, megerősítést nyert, hogy a merényletet az FSZB-vel együttműködve Vlagyimnir Tyurin alvilági bandafőnök rendelte meg.

Hozzáfűzte, hogy Tyurinnak emellett személyes indítéka is volt Voronyenkov megöletésére. A főügyész elmondása alapján nyolc évvel korábban Voronyenkov felesége még Tyurin élettársa volt. Tyurin azért működött együtt az FSZB-vel az "értékes tanú" meggyilkolásának megszervezésében és pénzelésében, mert cserébe az orosz titkosszolgálatoktól ígéretet kapott arra, hogy előnyökhöz juttataják bűnszervezetek irányításában oroszország és más FÁK-tagállamokban - mondta Lucenko.

A főügyész közölte, hogy a merénylet kivitelezésében a gyilkossal együttműködött még négy ukrán személy, akik közül kettőt az ukrán hatóságok már őrizetbe vettek, kettőt még köröznek.

A 46 évesen elhunyt Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában. Tavaly ősszel hagyta el Oroszországot és költözött Ukrajnába.

Az utóbbi időben több hasonló gyilkosság történt Ukrajnában, amely mögött Kijev szerint Moszkva állhat. Tavaly júliusban Pavel Seremet ismert orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek hasonlóan fényes nappal az ukrán főváros központjában. Seremetet autójába rejtett robbanószerkezettel ölték meg.

Június 27-én úgyszintén autóba rejtett pokolgép végzett Kijevben Makszim Sapovallal, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés ezredesével, aki a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést koordinálta. Egy nappal később a kelet-ukrajnai harcok övezetében szolgálatteljesítés közben életét vesztette Jurij Voznij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ezredese, vele is egy robbanószerkezet végzett, amelyet az autójába szereltek az elkövetők.

Szeptember 8-án egy georgiai állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben, amikor az autójába rejtett pokolgép felrobbant. A férfi az Eszpreszo ukrán televízió értesülése szerint állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban. Emellett Ramzan Kadirov Moszkva-barát csecsen elnök ellenlábasa volt, az ukrán belügyminisztérium szerint viszont "csecsen bűnözői körökkel állt kapcsolatban", megölését ezért nem minősítették a hatóságok politikai gyilkosságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!